Så såg vintrarna ut i Kållered förr i tiden – se de bästa bilderna här

Var vintrarna vitare förr? Ja, åtminstone på en del av de här bilderna från Kållered.

ANNONS
|
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv. Bild: Gunnar Alander

Himlabacken – ett kul men inte helt riskfritt nöje

Ett foto från mitten av 1960-talet av den omtyckta Himlabacken i Vommedal. Många barn (och vuxna) har åkt i denna backe. Skidor, kälke eller tefat var det vanliga på den tiden. Om man inte såg upp, slutade färden i Hagabäcken!

Husen i bakgrunden låg utefter Streteredsvägen, och där byggs nu ett högt hyreshus. Vommedalsvägen är ännu inte planerad eller byggd.

Man kan se gårdarna i Vommedals åkrar som de såg ut. Även Himlabacken brukades som åker, men en brant sådan.

Himlabacken är fortfarande omtyckt att åka i, om det bara finns snö.

Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv. Bild: Gunnar Alander

Högsta vinsten – en halmbock

Småkyrkostiftelsens julbasar i Kållered gamla församlingshem. Foto taget i källaren. Stiftelsen samlade in pengar till att bygga en småkyrka i Apelgården. Den blev klar 1982. Det är församlingsassistent Eivor Johansson, som säljer lotter som gav förstaprisvinnaren en elegant halmbock. Dock inte av Kålleredsbaserade halmkonstnären Barbro Svenssons hand! Andra och tredje vinst är en sydd kudde och en keramiklampa med skärm. Försäljningsbilden är från 1965.

ANNONS
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv. Bild: Gunnar Alander

Minns ni oljudet från metallrören?

Återigen ett foto av Gunnar Alander, taget mellan 1955 och 1960. Vi ser luciatåget i lilla gymnastiksalen i Brattåsskolan. Denna sal användes under flera år till både adventsfirande och luciatåg.

Här är det elever, som ställt upp sig framför metallstaketet som vette utåt ingången. Många är de elever i Kållered som dragit händerna utefter metallrören för att skapa oljud!

Gymnastiksalen, om man nu kan kalla den det, hade lågt takhöjd och det gick inte att hoppa bock – men plint fungerade på låg höjd.

Men ändå: En gymnastiksal var det!

Bild: Kållereds hembygdsförening

Skolan som bytte namn och byggdes ut

Kålleredskolan i vinterskrud. Nu heter skolan Brattåsskolan, och den stod klar 1954. Tillbyggnaden åt Streteredsvägen var klar 1963 och inrymde 3 skolsalar och kök och matsal.

Bamba, som då var en nyhet för Kållered och kokerska var Amy Högström. Innan fick alla elever ha med sig smörgåsar, men det serverades varm dryck i rostfria plåtmuggar. Det kunde vara olika soppor eller varm choklad. Dryckerna lagades av Elsa Andersson som också bar ut trådkorgar med muggar och en kanna till varje skolsal.

I Hembygdsföreningen arkiv har vi första årets matsedlar till Bamba, och första rätten som serverades var ugnspannkaka med äpplemos!

Många, liksom jag, var besvikna på att det inte var tunna pannkakor.

Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv. Bild: Gunnar Alander

Här är det svårt att ta sig fram till fots

En riktig snöbild , tagen omkring 1965 från Streteredsvägen vid nuvarande Brattåsparken.

Fotot är taget mot väster med Lindgrens Lanthandel i fonden, nuvarande Gamla Riksvägen 42. Innanför granarna ligger idag Brattåsgården. Märk att det saknas trottoarer, så det är svårt för gående att komma fram!

Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv. Bild: Gunnar Alander

Tre byggnader med anor

En snöig bild från ”Olas” Vommedal Östergård. Nu med adress Streteredsvägen 21. Bilden är tagen 1965.

Huset till höger är byggt 1800 av Olof ”Ola” Bengtsson. Det har renoverats i många omgångar under åren. Eternitplattor och gavelträ fick det i början av 1960-talet. Då höjdes också taket. Sedan många år har huset fått tillbaka sin röda träfasad och sina fönsterluckor.

Det vita huset stod färdigt 1922 och är nästan 100 år gammalt. Det byggdes med två lägenheter för jordbrukaren Gustaf Johansson , som tillsammans med hustrun Judith över tog gården 1921. Det var Judiths far Johannes Eriksson som sålde gården till dem. Han var född där 1842, men bosatt på en gård på Bölet.

Ladugården är troligen från början av 1800-talet, men lite förändrad.

Teckning av Gustaf Lindman, finns i hembygsföreningens arkiv.
Teckning av Gustaf Lindman, finns i hembygsföreningens arkiv.

Gustaf Lindman, född 1920, kom som komminister till Kållered 1962. Han blev kyrkoherde 1977 och avgick med pension 1985.

I Göteborgs Stift Herdaminne, del 3 av redaktör Anders Jarlert, står det:

”Till sin läggning var Lindman sensibel och samvetsöm, ständigt ifrågasättande och beredd till omprövning. Lindman är ett ovanligt tydligt exempel på en präst som genom egna svårigheter blev ovanligt väl skickad att ta hand om andra människors svårigheter. I hans fall bidrog detta starkt till att utveckla hans djupa empati med människor”.

Gustaf Lindman var också en duktig tecknare och gav ofta bort sina teckningar till församlingsbor. Här har han tecknat av klockstapeln i vintersnö, kanske är det vid jultid.

Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv. Bild: Gunnar Alander

Kaffekalas med en okänd lucia

Luciakaffe i Kållereds gamla församlingshem, troligen omkring 1965–70. Kanske är det kaffe efter gudstjänst eller ett speciellt luciafirande.

Mannen till höger är kantor och folkskollärare Bengt Forsberg, som kom till Kållered 1966. Han blev den siste med kombinerad tjänst i Kållered. Han efterträdde Gunnar Alander, som gått i pension 1965.

Troligen är det hans hustru Ulla, som sitter bredvid honom. Hon var i många år lärarinna i Lindome. Bengt Forsberg dog i november 2021 i en ålder av 97 år.

Men vem är lucian? Det vet vi tyvärr inte.

Bild: Gunnar Alander

En äkta köksbild från krigsåren

Julbak i Risåsbacke. Hilda Mattsson, född 1894, var gift med Ernst Mattsson, som var från Tulebo. Han var kyrkogårdsarbetare, och makarna och var vid tiden för fotot bosatta i målare Albert Werlins villa i Risåsbacke. De hyrde en lägenhet där. Werlins använde huset som sommarbostad, men var annars bosatta i Landala i Göteborg.

Huset var Alberts föräldrahem och låg ungefär vid nuvarande busshållplatsen Risåsbacke (mot Kållered).

Hilda och Ernst Mattsson bosatte sig senare i Sjöviken, ett hus vid nerfarten till dåvarande Makadambolaget.

Fotot är taget omkring 1940 och var en mycket tidig diabild i färg som Gunnar Alander tog. En skicklig bild som ger en verklig köksbild från 1940-talet. Gunnar var bra på att hitta motiv. Han deltog i flera fotopristävlingar

Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.
Bilden kommer från hembygdsföreningens arkiv.

Här går det upp ett ljus för deltagarna

Julstök i Hembygdsgården omkring 1995. Det är ljusstöpning troligen i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Kvinnan med röd skjorta är ledaren Inga Olenfeldt från Mölnlycke. Hon var under många år cirkelledare i vävning för SV Mölndal. De övriga okända.

Fotot är taget i den då nya samlingssalen på Hembygdsgården. Den stod klar 1992. Till höger hänger en tavla av Allan Gren, Backen Kållered. Den hängde tidigare i Kållereds Kommunalhus. Det är ett landskapsmotiv från Tuttjärn. Allan Gren (1900–1961) var utbildad vid Valands konstskola, och det finns flera av hans verk i Kållered fortfarande.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS