Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Sjölund.  Bild: Pressbild
Robert Sjölund. Bild: Pressbild

Robert Sjölund: Tänk att kunna backa tiden och få ett liv utan misstag

Tänk om det gått att spola tillbaka bandet och göra om. Det hade varit praktiskt vid så många tillfällen. Eller hade det fått en att missa själva poängen?

Tänk dig att ha någon som följer varje steg du tar och dessutom låter dig veta så fort du gör ett misstag. Nej, jag pratar inte om en stalker. Jag pratar om en Video Assistant Referee, eller VAR som det förkortas. Om du har tittat på fotbolls-EM vet du nog vad det är. Om inte kan jag berätta att det är en extra domare som följer matchen via tv-skärmar från ett kontrollrum och som kan bryta in vid svårbedömda situationer och vid beslut som blivit fel. VAR-domaren anropar huvuddomaren via öronsnäckan som hen har i örat och säger ”App app app, det där såg ut att vara offside, det får du nog kika på igen. Vi spolar tillbaka till frisparken från Forsberg.”

LÄS MER: Regnet och pandemin stoppade inte spelmännen i Hällesåker

Efter lite barnsjukdomar funkar VAR-systemet riktigt bra nu. Så bra att det kanske är dags införa det i större skala?

För vi har väl alla känt oss lite offside någon gång. Varit lite sen på bollen. Missat öppet mål. Velat slå om en straff.

Eller helt enkelt bara använt en krystad liknelse för mycket.

Tänk att kunna gå tillbaka i tiden och ändra ett händelseförlopp. Jag kan tänka mig flera situationer när det skulle vara bra. När man valt lite för kryddig mat på första dejten. Skotten i Sarajevo. Eller när ens krönika blivit felaktigt inlagd och i det närmaste obegriplig för läsarna.

LÄS MER: Hemgjord glass, luftfuktare och solhattar när äldreboendena hanterar sommarvärmen

Föreställ dig att du är på Ica. Du spanar in ett finfint erbjudande. Mazariner till halva priset. Visserligen kort datum men du har ändå tänkt äta alla idag. Plötsligt avbryts sommarpratet som du har i hörlurarna. En röst påkallar din uppmärksamhet. ”Ursäkta, men var det där ett så bra beslut egentligen. Du vet, det är transfetter i dem. Vi tar om den här sekvensen, i slowmotion, från hyllan med fiberbröd, så får du chansen att fatta ett nytt beslut.” Inte så dumt, eller hur?

Och kanske skulle det vara bra om någon bröt in och sa: ”Intressant tanke min vän, men är du riktigt säker på att du vill flytta till ett torp med potential, skaffa en get, börja odla grönsaker och bli självförsörjande på morötter? Vi backar bandet en bit, så har du möjlighet att tänka över det en gång till.”

LÄS MER: Lena Olin och Rolf Lassgård spelar in film i Lindhaga

Och nog skulle man vara tacksam om någon avbröt Stefan Sauks uppläsning av Alkemisten för att fråga ”Är det verkligen så klokt att säga upp sig och starta ett surdegsbageri och gå upp klockan tre varje morgon för att kavla deg?”

Eller så är det tvärtom. Det kanske är precis det man behöver göra någon gång i livet. Bli självförsörjande på morötter. Och kavla deg mitt natten. Kasta sig ut utan skyddsnät, utan möjlighet att omedelbart korrigera. Ibland kanske saker och ting ska få förbli vad de VAR.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.