Teaterhusets anrika historia: Från ladugård till spelplats för scenkonst

Från ladugård till försörjningshem och sedermera hem för skådespelare. Det populära Teaterhuset i Mölndal har en anrik historia.

ANNONS

Från början var det ladugården på Kärra Hökegård.

I slutet av 1800-talet köpte Fässbergs kommun jordbruksfastigheten Kärra Hökegård. Fastigheten blev då ett försörjningshem för ensamstående mödrar, dementa personer, psykiskt sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Gården såldes igen 1951 och försörjningshemmet lades ner i samband med att Lackarebäckshemmet stod klart.

Försörjningshemmet revs

Mölndals stad köpte sedan tillbaka Kärra Hökegård 1974 och det gamla försörjningshemmet på tomten revs.

I dag ligger Teaterhuset på Baggåkersgatan 8 som alltså var Kärra Hökegårds ladugård. Tidigare låg Teaterhuset i gamla Missionskyrkan i Trädgården.

Professionella och amatörer möts på Teaterhuset

Teaterhuset Mölndal är en teaterförening som driver kursverksamhet för barn och vuxna i alla åldrar. Teaterhuset delas mellan sex amatörteaterföreningar – alla med olika erfarenheter och förutsättningar. Likaså professionella som amatörer ses varje vecka för att utföra det de gillar mest: teater!

ANNONS

Det pågår flera teaterprojekt året om. Ett exempel är sommarspelen i Gunneboskogen som är en mycket populär uppsättning och drar stor publik varje sommar. Sedan några år tillbaka spelas i stället sommarspelen på Delbancogatan 10 bakom hemvärnsgården. Årets uppsättning var ”Kåldolmar och kalsipper”.

Fostrat både Per Andersson och Ida Johansson

Några av Sveriges etablerade skådespelare har sina rötter i Teaterhuset Mölndal, såsom komikern Per Andersson och skådespelaren Ida Johansson, som blev handplockad av Glada Hudikteatern.

LÄS MER:Ida Johansson blir Årets Mölndalsbo 2022: ”Så jädra tacksam”

LÄS MER:Per Andersson klippte band till utställningen i Mölndals stadsmuseum

LÄS MER:”Ica-Stig” hyllar pjäsen i Mölndal: ”Helt ljuvligt”

LÄS MER:Mölndalsrevyn tänker inte ge upp: ”Viktigt att få göra narr av politiker”

ANNONS