Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tack för att du läser Mölndals-Posten

Theodor från Lindome gick i målarskola för Carl Larsson

Anders Theodor Lindbäck är Lindomesonen som började och slutade sitt liv inom jordbruket. Däremellan sågs han som en lovande konstnär och hade Carl Larsson som lärare på målarskola.

Han föddes 1862 på gården Gastorp 3 där hans föräldrar Johan August och Anna Brita drev ett jordbruk. Han hade tre bröder och en syster och meningen var väl att de också skulle ägna sig åt jordbruk, men modern Anna Brita menade att sönerna var för ”goda” för att behöva ägna sig åt dylikt arbete. Dessutom var sönerna måttligt intresserade av jordbruket.

LÄS MER: Cykel-SM i Mölndal blev en imponerande folkfest

Kändis i släkten

Familjen tillhörde de rikare och var släkt med den mer kände riksdagsmannen Olof Lindbäck (1785-1860), som också var uppväxt på gården och då tillhörde en av de större och rikare i socknen. Det var Olof som 1840 såg till att snickarna från Lindome till slut fick lov att sälja alla typer av möbler i Göteborg, inte bara stolar.

LÄS MER: Likbåren – ett hedersbevis när Lindomebor gick hädan

Nåväl, sönerna kostades på utbildning beroende på intresse och Theodor gick på Valands målarskola i Göteborg och hade Carl Larsson som lärare, samt Albert Engström som kurskamrat. ”En trygg bonde från Lindome som fått som specialitet att måla porträtt av officerare” skriver Engström om honom.

Theodor på 1880-talet. Bild: Fotograf Fürst Moritz
Theodor på 1880-talet. Bild: Fotograf Fürst Moritz

Lovande konstnär

Theodor Lindbäck ansågs som en lovande konstnär, speciellt som porträttmålare, men han fick väl aldrig ett riktigt genombrott. Han gjorde dock en hel del teckningar och oljemålningar, cirka 200, vilka kom att finnas i många Lindomehem. Han ägnade en stor del av sitt liv att teckna och måla olika motiv från hembygden. Dessutom tillverkade han ett hundratal bladguldschabloner till gungstolar som tillverkats i Lindome.

Tillbaka till gården

Det sägs att Theodor med tiden blev en rätt ensam människa som inte fick möjlighet att utveckla sin konstnärsbegåvning så han ägnade sig, kanske av pliktkänsla, åt att ta hand om gården och jordbruket som han skötte mer eller mindre framgångsrikt. Theodor dog 1946, men hans tavlor lever kvar.

Vad vill du läsa om?

Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Föreningsarkivet, Kållereds hembygdsförening, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum.

Vad vill du läsa om? Mejla [email protected]!