Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndals stadshus. Bild: Martin Björklund
Mölndals stadshus. Bild: Martin Björklund

Martin Björklund: Toppchefernas löner i Mölndal – ett hårt slag i många ansikten

Varför behöver Mölndal kopiera Göteborgs chefsförmåner när inte Partille och Härryda verkar behöva det?

I måndags presenterade Mölndals-Postens reporter Tilda Johnsson nyheten om lönepåslaget för toppcheferna i Mölndals stad kontra påslaget för Kommunals medlemmar. De elva högsta cheferna i stadshuset fick en lönehöjning 2022 på 3,12 procent medan Kommunals medlemmar fick nöja sig med 2,1 procent.

De med de högsta lönerna i Mölndals stad drar därmed ifrån de med sämre ersättning. Igen.

Detta sker i tider när bensinpriset är det högsta någonsin, när elpriset skenar och när kostnaden för exempelvis mat har stigit kraftigt de senaste månaderna.

Har de lyssnat in?

Man kan fråga sig om de som satt toppchefernas löner – kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) och stadsdirektören Mio Saba – verkligen satt örat mot rälsen och lyssnat in hur vindarna blåser. Kanske har de gjort det? Kanske inte?

– Min bedömning är att vi måste våga satsa på nyckelpersoner för att behålla personer med hög prestation i den hårda konkurrens som råder, inte minst med Göteborgs stad som närmsta granne där löneläget överlag ligger högre på chefspositioner, säger stadsdirektören Mio Saba i Mölndals-Postens artikel.

Kanske är det svårt att locka dugliga chefsämnen om inte löner och andra förmåner är på toppnivå. Men betyder det att övriga grannkommuner har större problem i sin rekrytering? Jag tror inte det.

En kommun stack ut

I drygt tio år jobbade jag som journalist för Mölndals-Postens syskontidning GP. Jag och mina kollegor hade som uppdrag att skriva om tiotalet kranskommuner runtom Göteborg – från Orust i norr till Kungsbacka i söder.

Vi genomförde granskningar och gjorde bland annat jämförelser mellan kommunerna. Många ansåg det vara en ekonomisk framgångsfaktor att ligga kloss an en storstad. Men i endast en av kommunerna togs gärna närheten till Göteborg upp just i samband med lönesättning och pensionsvillkor för höga chefer – min egen hemkommun Mölndal.

– Avtalen är tecknade för att skapa attraktiva villkor för att behålla kompetenta förvaltningschefer, sa HR-chefen Maria Stenman för ett år sen i samband med att Mölndals-Posten avslöjade att pensionsvillkoren för toppcheferna i Mölndals stad var betydligt mer förmånliga än för motsvarande chefer i övriga kranskommuner.

Ser fram mot den dagen

Är det verkligen så mycket längre från Gustaf Adolfs torg till Partille centrum än vad det är till Mölndals stadshus? Eller för den delen till Mölnlycke, huvudorten i Härryda? Knappast.

Mig veterligen har jag aldrig hört Mölndal resonera på samma sätt i jakten på duktiga förskollärare, undersköterskor eller parkarbetare. Jag ser verkligen fram mot den dagen när det sker. Tyvärr så lär jag få vänta.

LÄS OCKSÅ: Politikerna som styrde Mölndal måste faktiskt inte plocka ut sina höga pensioner

LÄS OCKSÅ: Martin Björklund hyllar de som hyllas bör – Mölndals alla eldsjälar

LÄS OCKSÅ: Mölndals-Postens Martin Björklund gråter ofta – till Eurovision, Charlotte Kalla och VM-krönikan