Tre planer på Norra Långvattnet – då var Mölndal ett bandyfäste

Entusiasten Casper Winsnes fick köras hem akut för att tinas upp framför eldstaden efter spolning av Kvarnbyvallen is. Under åren kring andra världskriget var bandysporten i Mölndal starkare än någonsin.

ANNONS
|

”Bandy – världens vackraste sport”

Citatet kommer från bandyentusiasten och författaren Per Gunnar Evander, ett citat som Lasse Larsson använde i en artikel om bandyn i Mölndal.

Lasse Larsson var naturligtvis miljöskadad när det gällde bandy. Han växte upp vid Gunnebo bro och tillsammans med grannpojkarna från Sjövalla, Helenevik, Stensjöbacke och några skolkamrater från Kvarnbyn letade han efter första isläggning på Pixbo Dammar, eller tjärnen Oxögat vid Korndals mosse för att spela bandy.

40-talet lag i distriktet

När seriebandyn startade vid nyår var det Stensjön, Norra Långvattnet och Rådasjön som gällde.

Bandyn etablerades i Mellansverige i slutet av 1800-talet, men det var först under 1930- och 40-talen som det blev ett uppsving för bandyn i Västsverige i ett ”bandybälte” från Landvetter till Långedrag och vidare upp i Götaälvdalen. Som mest fanns det ett 40-tal bandylag registrerade i Göteborgsdistriktet.

ANNONS

Värmlänningarna var överlägsna

Inspiration och lärdom hämtades bland annat från besökande, mestadels etablerade storlag norrifrån. Särskilt spelarna från Slottsbron var välkomna, även om mötena med dem oftast slutade med brakförlust. Värmlänningarna var så överlägsna att deras sysslolöse målvakt ibland under pågående match bjöds på varmt termoskaffe av omtänksamma åskådare.

Många matcher spelades på Stensjön, som var hemma-is för både Fässbergs IF, Fässbergs VIK och Sågdalens BK, innan Kvarnbyvallen spolades till landisbana i slutet av 1930-talet.

Tre planer på Norra Långvattnet

Som vanligt var entusiasten Casper Winsnes i elden – eller kanske snarare i kylan, för historien förtäljer att hans vita långrock frös till isbark under en sen spolning på Kvarnbyvallen, varför han kördes hem så stelfrusen att han måste placeras på en stol framför en eldstad i Sjöhyddan för upptining. Casper lät till och med gästande lag klä om inne i villan. Hemmalaget däremot fick nöja sig med Lillstugan.

På Norra Långvattnet fanns tre bandyplaner och där fotograferades ett av lagen – som vi tror är Fässbergs VIK. Är det någon som vet om det stämmer?

Lasse Larsson med bearbetning av Bo Ridderbjelke

LÄS MER:Handbollsklubben BK Randi gjorde succé direkt – är de Mölndals första allsvenska lag?

LÄS MER:Is från Stensjön och Rådasjön höll maten fräsch innan kylskåpen fanns

LÄS MER:Gymnastikföreningen Zephyr grundades 1930 – tackade nej till OS i Berlin

ANNONS