Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maja Lidbeck Bild: Pressbild
Maja Lidbeck Bild: Pressbild

Maja Lidbeck: Vi människor behöver helt enkelt chilla mer

Semestern brukar vara en noga inbokad historia full av resor, släktingar och äventyr i vår familj. Men i år ska det bli annorlunda.

Semestern är på ingång. I vår familj brukar sommarledigheten vanligtvis organiseras utifrån ett avancerat och minutiöst planerat schema som innefattar släktens samtliga sommarstugor, cirka 30 mil cykling, åtminstone två olika vandringar och en hel del tåg. Men inte i år. När folk har frågat i år har jag svarat svepande “Ja det blir någon vecka i stugan och så ska vi väl bada”. Så mycket längre har vi nämligen inte kommit i planeringen för den här sommaren. Och det känns otroligt skönt.

Som bekant finns det inget ont som inte har något gott med sig. Det senaste dryga året har till allra största del varit ont och gjort ont. Men kanske går det ändå att hitta någonting gott som det fört med sig – exakt vad tror jag är olika för olika människor. För oss som tidigare levde utifrån minutiöst planerade scheman (och som inte arbetat inom vården under pandemin), har det nog varit en nyttig erfarenhet att tvingas dra ner på tempot. För egen del är det något som jag hoppas kan få leva kvar även post pandemi; att inte ha alla helger fullplanerade, alla kvällar uppbokade och behöva extraknäcka som logistiker för att få tillvaron att gå ihop.

Någon har sagt att en människa i dag processar samma mängd intryck under en enda dag som en människa för 200 år sedan gjorde under en hel livstid. Jag vet inte om det är sant, men ibland tänker jag på det och blir lite stressad. Den här sommaren är mitt mål att bromsa ännu mer. Man kan säga att mitt nya livsmotto är en drygt 150 år gammal psalm: “Blott en dag, ett ögonblick i sänder”. När Lina Sandell skrev den psalmen i mitten av 1800-talet tror jag knappast att hon tänkte på utmaningen i att hinna med tre olika aktiviteter på en lördag. Men att jag kan känna igen mig såhär långt senare säger något om hur allmänmänskligt och tidlöst det budskapet är. Vi människor behöver helt enkelt chilla mer.

Även om planeringen lättat lite inför årets sommarplaner har inte mitt kontrollbehov gjort det. Jag känner fortfarande ett stort behov av att styra upp vilan i sommar; planera och lägga en strategi för hur jag ska kunna ta det lugnt. Bloggaren Underbaraclara hade ett möte med sina barn där de själva fick säga hur mycket skärmtid de tyckte kändes rimligt inför sommarlovet. Smart, tänkte jag, och bokade in ett sådant möte med mig själv. “Helst inte så mycket skärmtid”, blev mitt svar, så det ska jag på något sätt försöka upprätthålla. Sen ska jag äta mycket glass, läsa många böcker och bada även om det är kallt. Fråga mig i september hur det gått.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.