Renovera hemma själv – 10 tips för att renovera billigt

Ända sedan pandemin skapade en stor renoveringsboom i Sverige väljer allt fler att renovera hemma själva. Men det är lätt att kostnaderna skenar i väg – här är våra 10 bästa tips för att renovera billigt hemma.

Sambla
|

Siffror från renoveringsindex visar att renoveringarna ökade i Sverige med nästan tio procent under 2020. Det var en följd av att fler stannade hemma till följd av pandemin – men nya siffror visar att hemrenoveringarna fortsätter öka även under 2021. När man inte kan åka utomlands passar istället många på att ta ett renoveringslån för att förverkliga sina husdrömmar.

Spara pengar på din renovering

För att spara pengar väljer också många att renovera hemma själv – men det kan vara lätt att göra enkla misstag som nybörjare. Då blir det ofta dyrare än man tänkt sig – därför delar vi här med oss av 10 tips för att renovera billigt.

1. Gör en budget

Det lättaste sättet att försöka undvika att kostnaderna sticker i väg är såklart att göra en budget och att hålla sig till den. Gör klart hur mycket pengar ni har att röra er med och planera sedan upp hur ni ska använda pengarna och hur mycket varje del av renoveringen får kosta. Se också till att bromsa om det drar i väg – börjar du gå utanför budgeten är det lätt att det skenar.

2. Spara ihop till en buffert

Trots att man gjort en fin budget kan alltid oväntade kostnader dyka upp under en renovering. Låt inte dessa skapa en kris för er genom att på förhand spara ihop en buffert för oväntade utgifter. Hur stor bufferten ska vara beror på hur din totala budget ser ut, men räkna på en buffer på cirka tio procent av din budget.

3. Jämför priser hos hantverkare

Det är alltid billigast att göra det själv – men vissa saker måste man helt enkelt lämna till proffsen. Allt som rör el och vatten kan vara bra att lämna över om du själv inte är utbildad eller har erfarenhet. Se då till att jämföra priserna noga hos olika hantverkare och firmor – och se vad du får för pengarna. Ett tips kan också vara att kolla med vänner eller kollegor som nyligen renoverat efter bra och prisvärda hantverkare.

Obs! Att dra el på egen hand kan vara olagligt, och att renovera badrum kan om du bor i lägenhet kräva någon form av våtrumslicens.

4. Var noggrann

Kanske det viktigaste tipset av alla. Det är alltid dyrare att behöva göra om en renovering än att göra rätt från början. Ta god tid på dig och var noggrann när du renoverar – lämna inget åt slumpen!

5. Jämför pris på material

Åk inte till första bästa varuhus och köp på dig allt du behöver utan jämför pris på material hos flera olika leverantörer. Materialet är ofta en stor utgiftspost och här kan det finnas pengar att spara. Kolla inte bara fysiska butiker utan även om det du behöver finns att beställa billigare på nätet. Kanske kan du köpa begagnat?

6. Ta vara på det du river ut

Detta är något många missar – men ofta kan det finnas värde i det du river ut. Det finns alltid någon som vill köpa ett gammalt kök eller annat material – se till att få in några slantar på det du ändå ska göra dig av med.

Tips: Kolla hos din lokala återvinningscentral, vissa lever på att köpa in det du tror är skrot!

7. Var ute i god tid

Gör du större renoveringar och ska bo på annan ort under tiden är det viktigt med god framförhållning. Det kan bli dyrt att bo borta och det vill du göra så lite som möjligt – är du ute i god tid kan du hitta hantverkare som kan synka med varandra och minimera renoveringstiden.

8. Ta hjälp av vänner

Kanske har du vänner eller släktingar med specialkunskap inom något renoveringsområde? Ta hjälp av varandra! Betala med en gentjänst och det blir garanterat billigare än att anlita hantverkare.

9. Låna eller hyr verktyg

Det kan behövas mycket olika verktyg till en renovering – men du behöver inte köpa alla. Låna av vänner och bekanta eller kontakta företag för att hyra verktyg för de dagar du verkligen behöver dem. Undvik också fällan att köpa alla specialverktyg byggvaruhusen vill pracka på dig.

10. Kolla efter varor på second hand

I och med renoveringsboomen i Sverige finns det nu en extra stor marknad för överblivet material och felköp på nätet. Här finns stora möjligheter att fynda!

Nu är du 10 tips rikare inför din renovering och kommer förhoppningsvis kunna spara mycket pengar samtidigt som din fastighet går upp i värde. Är du intresserad av att spara pengar i vardagen? Här ger Sambla dig 20 tips för att spara pengar!