Annika Petersson klarade sig med nöd och näppe från mötet med en älg på hennes gård.
Annika Petersson klarade sig med nöd och näppe från mötet med en älg på hennes gård. Bild: Privat

Älgen punkterade hennes lunga

För lite mer än en vecka sedan gick Annika Petersson från Lindome ut på sin vanliga kvällspromenad med hundarna. Hon hann bara 20 meter – på platsen där hennes egen rabatt tar slut och grannens börjar, stod hon plötsligt öga mot öga med en väldig älg.

ANNONS
|

– Jag får panik och bara springer, lägger benen på ryggen. Sedan är jag inte helt säker på vad som händer, om det är med mulen eller klöven den knuffar omkull mig, men jag faller i alla fall handlöst.

I fallet slår hon upp ett stort jack i pannan. Där och då fick Annika det hon kallar för en ”adrenalinkick”.

– Det fanns inte en chans att jag kunde ligga kvar där, då vet jag inte vad som hade hänt. Så jag reser mig upp och bara vrålar allt jag kan. Det väcker min man, som gått och lagt sig tidigt, och han möter mig i dörren.

ANNONS

LÄS MER:Elisabeth överlevde mötet med älgen

Paret ringde genast efter ambulans, som kom snabbt till gården. På Sahlgrenska visade det sig att hon hade fem brutna revben, samt en punkterad lunga.

Dagen efter att hon skrevs in på sjukhuset fick hon återvända hem. Det som nu upptar hennes tankar,är hur hon ska våga gå ut efter det här.

LÄS MER:Älgkrisen måste få en lösning

– Hur ska jag kunna ta ut mina hundar på promenad? Jag lever i en bubbla just nu, men snart kommer verkligheten ifatt. De fysiska skadorna läker ju så småningom. Det är svårare med det psykiska.

Lennart Talinsson är en av de eftersöksjägare som polisen anlitat för att hitta älgen. Han anar att spårandet inte kommer att ge några resultat.

– I den här värmen är det nästan omöjligt att få upp vittringen. Älgarna söker sig dessutom till mörka, svala och fuktiga platser. Den kan vara flera kilometer härifrån vid det här laget.

LÄS MER:Han larmade om älgen – ingen kom

Lennart Talinsson tror inte att anledningen till anfallet är en störning hos djuret. Snarare står svaret att finna i Annika Peterssons två hundar.

– För älgen är alla hundar vargar. Det retar upp den.

Vad ska man då göra om man hamnar så nära en älg som Annika gjorde?

– Det bästa är att backa undan försiktigt. Springer man så har älgen vunnit den psykologiska kampen och blir ännu farligare. Så är det med de flesta djur.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS