Äntligen dags för sommarteater: ”Har aldrig känt mig så redo”

Det tog ett extra år, men vid lunchtid på lördagen var det äntligen dags för premiär. Framför en publik på 100 personer dök Tingeling, sjörövare, försvunna pojkar och alla de andra från sagan Peter Pan upp i Teaterhusets efterlängtade sommarteater.

ANNONS
|

Solen gassar och det är omkring 30 grader över den lilla skogsgläntan vid Delbancogatan 10 i Mölndal. Det doftar popcorn och den 100-hövdade publiken sorlar medan den slår sig ned på träläktaren framför scenen. En bit in i gläntan hörs hejaramsor och peppanden från skådisar. Det är dags för föreställning ett av 18.

– Jag har aldrig känt mig så redo att köra. Det blir en enorm upplevelse att få uppträda inför publik, säger Roman Stahlman, som bland annat spelar pappan i familjen Raring samt kapten Kapten Krok.

LÄS MER:Glädjebeskedet: I år blir det sommarteater igen

Stor publik

För honom är det debut i en Teaterhuset-föreställning. Sara Samuelsson, som bland annat spelar hans fru, sitter i föreningens styrelse och har varit med desto fler gånger.

ANNONS

– Det blir extra konstigt när man inte spelat på så länge och så ska vi uppträda för 100 personer. Det senaste året har man inte ens sett 100 personer, säger hon och menar att det känns som en jättepublik där ute.

LÄS MER:Musik, teater och utställningar – kulturlivet är tillbaka i Mölndal

Nadja Holst, som spelar yngsta barnet i familjen, har aldrig uppträtt framför publik alls förut. Det känns bra men lite nervöst, tycker hon. Och inte så svårt.

– Min karaktär är ett litet barn och jag är ett litet barn, säger hon enkelt.

Svetsats samman

Att det inte blev någon föreställning förra året tycker de alla var tråkigt. Sara Samuelsson är ändå glad att de fick repa ihop.

– Att vi hållit på med Peter Pan i över ett år har gjort att vi lärt känna varandra så vi kan pusha och peppa varandra på bästa sätt, säger hon.

LÄS MER:Efter ett år av avbokningar – nu kan barnen gå på teater igen

Efter 29 år i Gunnebo spelas sommarteatern nu för första gången på Delbancogatan. Sara Samuelsson berättar hur hon föll för platsen direkt när hon fick se den.

– Vi hoppas att vi kan vara här i många år nu. Den känns välkomnande. Och det finns tillgång till ett hus med rinnande vatten, det hade vi inte förut.

Viktigt sammanhang

Producent Emelie Wessberg får tårar i ögonen när hon tänker på att de äntligen får uppträda, efter ett tungt år.

LÄS MER:Mello i blomsteraffären – sjungande kunder får rabatt

– När applåderna kommer och man får skåla efteråt och allt är igång ... det här är så viktigt. Sommarteatern och Teaterhuset är ett så stort sammanhang för många, säger hon och berättar att många av skådespelarna träffats och tränat också när den ledarledda verksamheten legat nere.

– Jag tror att teatern varit jätteviktig för de ungdomar som inte riktigt kunnat vara i skolan under pandemin. De har blivit varandras viktigaste krets.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS