Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto: Tomas Ohlsson/Järi Välitalo
Arkivfoto: Tomas Ohlsson/Järi Välitalo

Åbytränare drev bordell i sitt eget hem – döms

Den före detta Åbytränaren säger sig ha tjänat 100 000 kronor på att förmedla sexuella tjänster i sitt hem, och nu döms han för koppleri.
Pengarna har bland annat gått till att utfodra hästarna.

Mannen har arbetat som kusk och tränare på Åby, kört lopp på V75 och har flera egna hästar. Det var när han slutade sin travkarriär som det blev svårt att få pengarna räcka till. För att kunna köpa mat till sina hästar började han och hans sambo sälja sex – i sitt eget hem.

Efter att en polis chattat med paret, och utgett sig för att vara en sexköpare, blev mannen misstänkt för koppleri, för att ha förmedlat kontakten mellan sin sambo och de män som köpte sex av henne.

Nu döms den före detta Åbytränaren.

Sålde sig som par

Knappt ett år efter att de träffats blev den före detta Åbytränaren och hans sambo ett par. De flyttade ihop i hans bostad, i en kommun i Västsverige. Det här var i slutet av 2017 och i december samma år kom den första annonsen upp.

Under fiktiva namn sålde de sig själva som Sveriges hetaste par att ha trekant med.

Men vad som egentligen var den före detta Åbytränarens roll i det hela, det blev en fråga för domstol. Det visade sig att paret inte sålde så många trekanter, utan att det efter ett tag främst var kvinnan som sålde sex, och att den före detta Åbytränaren var den som ofta höll i trådarna.

Förstod inte att det var brottsligt

”Jag har gjort det jag gjort men jag förstod inte att det började bli brottsligt den dagen jag slutade delta i sexaktiviteterna”, har Åbytränaren sagt i förhör.

Flera sms-konversationer har hittats i de telefoner paret använt, där mannen beskriver kvinnan kropp och preferenser för olika köpare. Han skickar också bilder på henne, och skriver att hon är blyg och kanske inte vågar prata i telefon utan att han är med.

I december 2018 hämtades mannen in till förhör. Han berättade då för polisen att han nyligen förstått att det han sysslat med var koppleri.

Tvingade ingen att sälja

Kvinnan säger att hon velat att hennes sambo skulle sköta kontakten med männen, eftersom att det avskräckte vissa ”dåliga kunder”. Däremot menar hon att de båda två varit medvetna om att det han gjort varit kriminellt.

Tingsrätten har i domen kommit fram till att det inte finns något som tyder på att Åbytränaren tvingat kvinnan, eller ens påverkat henne. Straffvärdet uppgår till två månaders fängelse, men mannen döms till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Mannen har i dag inte längre kvar sin tränarlicens.

Louise Jungmalm

[email protected]