Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Öl, skivor och papper: Här är prylarna som tillverkas i Mölndal

Visste du att såväl tacokryddor som vägskyltar produceras i kommunen? Mölndals-Posten har listat några av prylarna som tillverkas lokalt.

Historiskt har det producerats allt från kläder till papper i Mölndal, bland annat vid Krokslätts fabriker och i Forsåker. Men vad finns det för produktion här i dag? Mölndals-Posten har listat några av sakerna som görs i kommunen.

Bild: Elvira Linderot
Bild: Elvira Linderot

Kryddor

På Neongatan i Mölndal görs flera av Santa Marias produkter. Här jobbar 120 anställda med att mala, blanda och paketera kryddor och kryddblandningar – bland annat de populära tacokryddorna. Sedan 2020 produceras även Risentas fröer, mjöl och müsli i fabriken.
Bild: Torbjörn Arvidsson
Bild: Torbjörn Arvidsson

Öl

För den som gillar lokalproducerad öl finns det två ställen att vända sig till i kommunen. Här finns nämligen två bryggerier: Odd Island Brewing i Lindome samt Oceanbryggeriet i Åby.
Bild: Anna Mattisson
Bild: Anna Mattisson

Vinylskivor

På Spinneriet i Lindome finns Sveriges enda tillverkare av vinylskivor. Efter en tung tid under pandemin går det nu bättre för Spinroad vinyl factory, enligt ägaren Pedro Ferreira. Både etablerade skivbolag och indie-skivbolag vänder sig till fabriken för att få sina skivor tryckta i Lindome.
Bild: Joakim Blomquist
Bild: Joakim Blomquist

Betong

Företaget Thomas Betong har flera fabriker runt om i Sverige – bland annat en i Åbro industriområde. Nyligen köpte företaget in sin första eldrivna betongbil, som utgår från Mölndalsfabriken. Den ska leverera betong till byggprojekt i Mölndal och Göteborgsområdet.
Bild: Lotta Nyvall
Bild: Lotta Nyvall

Vägskyltar

I Kållered ligger Plast & Plåt som tillverkar vägskyltar. Förra året, 2020, fick företaget Mölndals stads årliga miljöpris, för arbetet med att minska sin elförbrukning. Då hade företaget 26 anställda och skötte all produktion i huset.
Bild: Elin Gustafsson
Bild: Elin Gustafsson

Handgjort papper

Mölndal har en lång tradition av att tillverka papper – och det görs än idag. Den ideella föreningen Kvarnbyns handpappersbruk sysslar med att tillverka papper för hand enligt gamla metoder, från 1600- och 1700-talet. Materialet är i första hand bomulls- och linnelump, men det förekommer även andra växtfibrer i tillverkningen.
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Bröd och bullar

Det finns en hel del bagerier och konditorier i Mölndal. Ett av dem är Dahls bageri, som har sin produktion i Åbro. Därifrån levereras bröd och bakverk till hundrasextio butiker i Göteborgsområdet. I anslutning till bageriet i Åbro finns också en butik.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.