Öl, skivor och papper: Här är prylarna som tillverkas i Mölndal

Visste du att såväl tacokryddor som vägskyltar produceras i kommunen? Mölndals-Posten har listat några av prylarna som tillverkas lokalt.

ANNONS

Historiskt har det producerats allt från kläder till papper i Mölndal, bland annat vid Krokslätts fabriker och i Forsåker. Men vad finns det för produktion här i dag? Mölndals-Posten har listat några av sakerna som görs i kommunen.

Prylarna som tillverkas i Mölndal

Kryddor

0
På Neongatan i Mölndal görs flera av Santa Marias produkter. Här jobbar 120 anställda med att mala, blanda och paketera kryddor och kryddblandningar – bland annat de populära tacokryddorna. Sedan 2020 produceras även Risentas fröer, mjöl och müsli i fabriken.
Prylarna som tillverkas i Mölndal

Öl

0
För den som gillar lokalproducerad öl finns det två ställen att vända sig till i kommunen. Här finns nämligen två bryggerier: Odd Island Brewing i Lindome samt Oceanbryggeriet i Åby.
Prylarna som tillverkas i Mölndal

Vinylskivor

0
På Spinneriet i Lindome finns Sveriges enda tillverkare av vinylskivor. Efter en tung tid under pandemin går det nu bättre för Spinroad vinyl factory, enligt ägaren Pedro Ferreira. Både etablerade skivbolag och indie-skivbolag vänder sig till fabriken för att få sina skivor tryckta i Lindome.
Prylarna som tillverkas i Mölndal

Betong

0
Företaget Thomas Betong har flera fabriker runt om i Sverige – bland annat en i Åbro industriområde. Nyligen köpte företaget in sin första eldrivna betongbil, som utgår från Mölndalsfabriken. Den ska leverera betong till byggprojekt i Mölndal och Göteborgsområdet.
Prylarna som tillverkas i Mölndal

Vägskyltar

0
I Kållered ligger Plast & Plåt som tillverkar vägskyltar. Förra året, 2020, fick företaget Mölndals stads årliga miljöpris, för arbetet med att minska sin elförbrukning. Då hade företaget 26 anställda och skötte all produktion i huset.
Prylarna som tillverkas i Mölndal

Handgjort papper

0
Mölndal har en lång tradition av att tillverka papper – och det görs än idag. Den ideella föreningen Kvarnbyns handpappersbruk sysslar med att tillverka papper för hand enligt gamla metoder, från 1600- och 1700-talet. Materialet är i första hand bomulls- och linnelump, men det förekommer även andra växtfibrer i tillverkningen.
Prylarna som tillverkas i Mölndal

Bröd och bullar

0
Det finns en hel del bagerier och konditorier i Mölndal. Ett av dem är Dahls bageri, som har sin produktion i Åbro. Därifrån levereras bröd och bakverk till hundrasextio butiker i Göteborgsområdet. I anslutning till bageriet i Åbro finns också en butik.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS