Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Redaktion

15-åring rånad i gångtunnel – två jämnåriga döms

En 15-årig kille tvingades under hotliknande former att lämna ifrån sig sin cykeln i en gångtunnel vid Lindome station. Nu döms två jämnåriga killar för rånet.

ANNONS
|

Vid 18-tiden den 6 juli var en 15-årig kille på väg från biblioteket på cykel när han stoppades av två för honom okända killar, en på cykel och en utan.

I polisförhör beskriver 15-åringen att killen på cykel blockerade vägen och den andra killen – som dragit upp en huva över huvudet när han gick fram – höll fast honom. Han ville veta vilken skola 15-åringen gick på och frågade om han kände igen dem.

Läs mer: Pojke rånad på cykel – jämnårig gripen

Killen med huvan ville testköra 15-åringens cykel och när han fick ett nej, ändrades det till "ge oss cykeln". Killen på cykel sa att de skulle låta honom vara om han gav upp cykeln.

ANNONS

"De sa att jag inte skulle ringa någon eller berätta det för någon", sa 15-åringen i polisförhör.

Eftersom han var rädd för att åka på stryk lämnade han över cykeln och killarna cyklade därefter iväg åt Kungsbackahållet.

När 15-åringens pappa fick veta att sonen blivit rånad kastade han sig i bilen och ropade till sin granne som gjorde likadant. Grannen upptäckte killarna, följde efter och kunde senare konfrontera dem vid stationsområdet. De stack när de fick veta att polisen var larmad. Även en person hjälpte till i letandet och polisen kunde senare gripa den ena killen i skogen. Den andra killen greps dagen därpå i Kungsbacka.

De två killarna visade sig vara jämngamla med 15-åringen, och hemmahörande i Göteborg respektive i Kungsbacka.

Killen med huvan har i polisförhör uppgett han tog cykeln för att de blev jagade, och att han tänkt ämna tillbaka den. Killen på cykeln menade att kompisen ensam gått ner i tunneln och kommit upp med cykeln och skrikit: "cykla snabbt snabbt".

Göteborgs tingsrätt konstaterar att båda tilltalade aktivt deltagit i händelsen som inte varit helt kortvarig, och att det måste varit klart vad som pågick även för killen på cykel och att han trots det blockerat 15-åringens väg.

I sin dom skriver tingsrätten att det var en två-mot-en-situation där 15-åringen känt sig hotad och tvingad att lämna ifrån sig cykeln, och dömer de två killarna skyldiga till rån.

Påföljden för killen med huvan blir ungdomsvård och att fullgöra en sedan tidigare påbörjad vårdplan. Killen på cykeln döms till 75 timmars ungdomstjänst, som motsvarar knappt tre månaders fängelse.

Ett skadestånd på 7 000 kronor plus ränta ska killarna solidariskt betala till 15-åringen.

15-åringens cykel hittades vid en rondell i Lindome samma kväll som rånet skedde.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS