Marcus Claesson hoppas att kommunstyrelsen också ska säga ja till LSS-boendet och att bygget snart kan vara igång.
Marcus Claesson hoppas att kommunstyrelsen också ska säga ja till LSS-boendet och att bygget snart kan vara igång. Bild: Arkivbild

28 funktionsnedsatta köar för boende – politikerna sa ja till nybygget

28 funktionsnedsatta Mölndalsbor står i kö för att få flytta in på ett LSS-boende. Ett par av dem har väntat i nästan två år. Nu har Mölndals stad tagit ett steg närmare mot en ny gruppbostad i Lindhaga.
– Vi är helt och hållet överens i den här frågan, säger plan- och exploateringsutskottets ordförande Marcus Claesson (L).

ANNONS
|

– Prognosen är att vi i år skulle behöva 36 nya platser, säger Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef för vård och omsorg i Mölndals stad, och tillägger att behovet ökar varje år.

Så många platser finns inte i sikte, men på plan- och exploateringsutskottets senaste möte togs ett steg mot en liten lättnad: Politikerna sa ett rungande ja till att bygga ett nytt LSS-boende på Axgatan i Lindhaga. Boendet skulle rymma sex lägenheter, plus gemenskapsutrymmen och rum för personalen. Nu går frågan vidare till kommunstyrelsen som också behöver godkänna idén innan arbetet kan komma igång. Under tiden fortsätter väntan för många funktionsnedsatta Mölndalsbor.

ANNONS

LÄS MER: Deras barn mår dåligt i skolan – medan staden letar lokaler

Lång väntan

I dag står 28 personer med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar i kö för att flytta in på ett LSS-boende i Mölndal. 18 av dem har väntat längre än tre månader, som egentligen är gränsen för hur lång tid det får ta för kommunen att lösa boendesituationen. Två av de väntande har väntat i nästan två år. Det betyder att Mölndals stad varje kvartal måste rapportera in dystra siffror till Inspektionen för vård och omsorg.

LÄS MER: Autistiska barn tvingas flytta – för fjärde gången på ett halvår

Samtidigt köps 36 platser in från andra kommuner, till en årlig kostnad av 49 miljoner kronor. En lösning som inte är optimal, men nödvändig som läget är nu, enligt Mölndals biståndschef för LSS, Karin Möglebust.

– Vårt primära mål är att våra brukare ska kunna bo kvar i Mölndal, men vi behöver köpa platser utifrån för att de inte ska behöva vänta, säger hon.

Gammal fotbollsplan

Gruppbostaden på Axgatan i Lindhaga är tänkt att bli ett omkring 600 kvadratmeter stort enplanshus på en plats där det i dag finns en igenvuxen grusplan. Marcus Claesson minns hur han brukade spela fotboll där som barn. Nu ser han det som en ypperlig plats för ett LSS-boende, granne med natur och med närhet till centrum.

LÄS MER: Nu ska funktionshindrade få gå till jobbet igen

– Jag hoppas det ska gå snabbt att få till boendet. Det borde inte vara några konstigheter, säger han och tillägger att det varit så mycket att bygga i kommunen att LSS-boenden hamnat lite i skymundan.

– Mölndalsbostäder har haft massor att göra i innerstaden. Men vi bygger så snabbt vi kan, säger han och hoppas att det ska gå att också ta in privata aktörer för att bygga LSS-boenden i framtiden, för kommunens räkning eller i privat regi.

Går på behovet

Vilka som kan bli aktuella för att flytta in på boendet i Lindhaga är inte klart. Kön betas inte av framifrån utan utifrån vilka behov som finns.

Karin Möglebust ser ett stort behov av fler LSS-boenden.
Karin Möglebust ser ett stort behov av fler LSS-boenden. Bild: Privat

– Så långt det går försöker vi matcha personer med någorlunda liknande behov av stöd. Då har de mer utbyte av varandra och kan använda sig av personalen på bästa sätt. Sedan tittar vi självklart på hur länge de haft beslut om att få ett LSS-boende också, säger Karin Möglebust.

Om också kommunstyrelsen säger ja kan planarbetet komma igång i slutet av året. Först då går det att säga något preliminärt datum då LSS-boendet kan stå klart.

ANNONS