33 par vigde sig i kyrktornet: ”Helt magiskt”

Malin och John från Mölndal var ett av de 23 par som vigdes i tornet i Fässbergs kyrka natten till nyårsafton.
– Vi sa ja klockan 01.00 i natt. Det kändes ... det var magiskt, säger Malin Rosendahl.

ANNONS

Från 13.00-tiden på onsdagen och fram på nyårsaftons förmiddag tog sig en jämn ström med par till Fässbergs kyrka. De samtalade med prästen om hur de träffades, valde musik och eventuella bröllopsgäster – högst sex till antalet – fick slå sig ner i bakre delen av kyrkan för ett glas alkoholfritt bubbel innan vigseln.

Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling, säger att de var tre präster som vigde paren på ett rullande schema och viktigt var att skapa en personlig vigsel för varje par.

– En del har haft gäster och en del har kommit hit själva och velat vara hemliga. Några av dem med gäster, där har gästerna varit totalt oförberedda på vigseln. Ett par hade sagt att de skulle gå på en tipspromenad och när de var vid kyrkan sagt att ”vi går in”, säger han.

Malin Rosendahl och John Wiberg, numera Rosendahl, valde att gifta sig i hemlighet med dottern Lowa uppklädd och förundrad över kyrkrummet en trappa ner. Vigseln var mer speciell än vad de föreställt sig.

Mysig stämning

– Det blev en väldigt mysig stämning i tornet. Den underbara musiken som spelades och vi fick en bra känsla av prästen. Vi är väldigt nöjda med hela upplevelsen. Det var inte lätt att sova efter det, säger John.

– Just att det var på natten, känslan att alla andra är hemma och sover och här står vi, säger Malin.

De gillar den mörka tiden på året och att vigseln kunde ske på hög höjd blev också perfekt – John friade på Lofoten.

– Jag läste om det här högt för John i Mölndals-Posten och vi tittade på varann och kände att det här var som gjort för oss. John friade på ett berg, vi har bestigit en del berg tillsammans och då passade tornet oss, säger Malin.

Varför var det hemligt?

– Det är den situationen som är nu, det svårt att få till ett bröllop med nära och kära. Nu vill vi se fram emot en fest med familj och vänner i framtiden. Lowa kom i januari, så året började bra för oss, men sedan har det varit ett sorgligt år och vi ville sluta året bra, säger Malin.

– Nu klär vi upp oss och vår dotter igen och åker ut och berättar det här för våra föräldrar, det blir en liten nyårsöverraskning, säger John.

Rekord i Fässberg

Ett vanligt år har Fässbergs församling mellan fem och åtta vigslar, något som slagits med råge när nu totalt 33 par sagt ja i tornet under drygt ett dygn.

– Det känns jättewow! Det känns som att fler Mölndalsbor fått upp ögonen för Fässbergs kyrka, för här otroligt vackert. Att som vigselpräst få se alla de här paren och deras kärlek till varandra får hjärtat att smälta hundra gånger om. Så mycket fina par och så mycket kärlek, säger Johannes Imberg.

Det här var premiär, blir det fler nattbröllop?

– Det här är ett koncept som återkommer, både nattetid och att gifta sig i tornet. Natten mellan den 30 och 31 december kommer vi ha kvar, men det är mycket möjligt att vi har drop-in-vigslar även andra tider på året.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS