50-årskalaset i Kvarnbyn blev en mardröm för Malin – föll baklänges ner i ett schakt

Festsällskapet stod och minglade när Malin Christenson tog ett steg bakåt för att släppa förbi en i personalen. Då ramlade hon baklänges ner i ett 2,5 meter djupt schakt.
– Det var kallt och hårt och jag kunde inte röra mig. Det var som att kroppen bara stängde av, säger hon.

ANNONS
|

Drygt två år efter olyckan i källarlokalen i Kvarnbyn är den rättsliga delen nu utredd, där fastighetsägaren döms till en företagsbot på 300 000 kronor och åläggs att betala drygt 100 000 kronor i skadestånd.

Malin Christenson, 54 år, som i dag bor i Göteborg, är väl förtrogen med området. Hon växte upp i Mölndal och gick bland annat på högstadiet i Kvarnbyskolan som ligger några stenkast bort.

För drygt två år sedan, en dag i slutet av januari, firade hon en kamrats 50-årsdag. Det som skulle bli en festlig kväll i glada vänners lag slutade med ambulansfärd till akuten och en lång sjukskrivning.

ANNONS

LÄS MER:De vill få liv i Kvarnbyn: ”Kul att det händer något”

Föll baklänges ner i schakt

Middagen var avklarad och gästerna förflyttade sig till Turbingången, en källardel av fastigheten Stora Götafors, för att avnjuta kaffe och avec. Källarlokalen har under många år använts för olika evenemang såsom konserter och mingel, där det bland annat finns en gångbro med glasade räcken som löper över ett öppet schakt. Bron leder i sin tur till en upphöjd scen och en golvyta med plats för mingel och sittplatser.

– Jag stod och pratade med några kompisar vid slutet av gångbron när en som jobbade där skulle gå förbi. Jag flyttade mig bakåt som man gör och då var det inget som tog emot.

I polisens förundersökning vittnar en kompis om fallögonblicket:

”När Malin backade bakåt så ser jag henne som i en filmsekvens ramla, falla ner i ett hål. Jag förstod att hon försvunnit neråt. Folk skrek och det blev en kaossituation. Tittade neråt där hon ramlat ner. Jag ser att hon ligger helt still, helt still!”

– Det var kallt och hårt och jag kunde inte röra mig. Jag bara stängde av tankarna och lät de andra ta hand om mig. Det var så kroppen reagerade, säger Malin Christenson som i samband med fallet svimmade av för ett kort ögonblick.

Lång väg tillbaka

Fallet resulterade i smärta och sårskador i bakhuvudet, samt frakturer och komprimerade kotor i bröst- och ländrygg. Hon låg på akuten en vecka och var sedan helt sjukskriven i tre och en halv månad.

– Det kunde ha gått så mycket värre. Så jag känner ändå att jag hade jättetur i oturen.

Sedan blev det gradvis bättre med hjälp av rehabilitering och efter ett år gjorde hon ett försök att åter jobba ”som vanligt” på arkitektbyrån. Hon var inte helt återställd men ville så gärna komma tillbaka. Det blev för påfrestande. Hon var inte redo att gå för fullt.

– Jag ville så gärna vara helt frisk och börja jobba med allt vad det innebär. Det blev för mycket rent psykiskt.

Efter det bakslaget blev det fortsatt sjukskrivning på deltid och en successiv upptrappning av jobbet. I dag är hon inte längre sjukskriven men har valt att jobba deltid 75 procent. Hon går regelbundet till en osteopat.

– Vissa kotor flyttades och bröts i fallet och de ligger numer där de gör efter fallet och kan inte korrigeras tillbaka. Osteopaten, gör vad hon kan, vilket verkligen är helt fantastiskt bra och hjälper.

Fallskydd saknades på platsen

Nyligen satt hon med på rättegången i Göteborgs tingsrätt där den ödesdigra kvällen åter spelades upp.

Där Malin Christenson föll baklänges fanns en 90 centimeter bred öppning mellan gångbrons räcke och väggen. Öppningen saknade ett stabilt fallskydd även om det framgår att festsamordnare, som tidigare använt lokalen under många år, hade satt upp ett armeringsnät som ett provisoriskt skydd på platsen. Ett armeringsnät hittades nere i schaktet efter olyckan.

Kulturprofilen Irène Sjöberg-Lundin, har sedan 2005 haft arrangemang i ”Katakomberna i Kvarnbyn”, som hon kallar lokalerna. Hon hade själv inget med 50-årsfesten att göra och var inte på plats när olyckan hände. Men hon har god koll på lokalen.

– Under alla mina år som jag har varit där har det aldrig överhuvudtaget inträffat en incident eller olycka. Det som hände är sorgligt för alla involverade. Vi har en schyst bygemenskap i Kvarnbyn och alla ställer upp och hjälper varandra. Att den här olyckan hände var beklagligt för alla inblandade. Och då inte minst för kvinnan som skadade sig.

Tingsrätten anser i sin dom att det är bolaget som äger lokalen, som brustit i sin tillsyn och att man borde ha sett till att det fanns ett ordentligt fallskydd på platsen.

LÄS MER:Från strumpor till museum vid Kvarnbyfallet

Köpte fastigheten 2016

Fastighetsägaren Zandénbolagen AB köpte lokalerna så sent som 2016. Då utgick man från att Turbingången var besiktigad och godkänd för sådan verksamhet som redan under flera år bedrivits där av bland annat kommunen.

Till rätten uppgav man att Turbingången är en speciell lokal med fallskydd på flera ställen. Lokalen ingår i ett kulturminnesområde och ska enligt detaljplanen vid speciella tillfällen, till exempel vid evenemanget Jul i Kvarnbyn, vara tillgänglig för allmänheten.

– Lokalen har varit i bruk i 30 år i alla möjliga sammanhang. Jag hade ingen aning om den här fallrisken. Hade vi som fastighetsägare fått reda på det hade vi åtgärdat det direkt, säger Rolf Zandén, vd på Zandénbolagen, som direkt efter olyckan såg till att förlänga staketet och eliminera framtida fallrisk.

Han är inte nöjd med rubriceringen mot bolaget för vållande till kroppsskada. I åtalet till målet står bland annat: ”Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.”

– Jag tycker att det här borde rubricerats som en olycka och att olycksförsäkringen hade kopplats in. Nu blir det som att vi medvetet utfört en brottslig handling när vi inte ens vetat om, eller haft anledning att tro, att det fanns en brist i fallskyddet.

Döms till företagsbot och skadestånd

Tingsrätten menar i sin dom att det yttersta ansvaret för ordentliga fallskydd faller på bolaget, oavsett omständigheterna i målet att lokalen lånats ut i andra hand den aktuella kvällen eller att tidigare fastighetsägare brukat lokalen utan åtgärder, och dömer bolaget till en företagsbot på 300 000 kronor.

Dessutom åläggs bolaget att betala 105 672 kronor i skadestånd till Malin Christenson, för förlorad arbetsinkomst efter olyckan samt för sveda och värk. Fastighetsägaren får även stå för sina rättegångskostnader.

– Det är väl totalt runt en halv miljon som vi tvingas betala. Jag orkar inte driva detta vidare och kommer sannolikt inte att överklaga, säger Rolf Zandén som samtidigt är tacksam över att bolaget står på så pass god fot att man klarar av att betala utan att gå omkull och samtidigt satsa vidare på att rusta upp i Kvarnbyn.

För Malin Christenson fortsätter rehabiliteringen. Det är oklart om hon kan bli helt återställd och hon utesluter inte att hon kan tvingas till en operation i framtiden.

– Jag får ont i ryggen när går jag för länge. Jag kan inte ligga på rygg och till exempel läsa en bok men annars jag kan göra det mesta.

Men att hon skulle bli bitter över det som hänt, ligger inte för henne. När vi fotograferar henne utanför byggnaden är hon noga med att hon inte vill se ledsen ut.

– Det hade kunnat bli så mycket värre. Nu var det ju bara en som skadade sig och jag har klarat mig ganska bra.

ANNONS