59 procent av Mölndals unga vaccinerade: ”Gjorde en rivstart”

Nästan 60 procent av alla Mölndalsbor i åldern 19-29 har tagit minst en spruta mot covid-19. Trots att 40 procent återstår är Anna Hedman, från VG-regionen, inte orolig.
– Generellt tycker jag att de yngre gjorde en rivstart när de släpptes på, säger hon.

ANNONS
|

– På kort tid kom den yngsta gruppen upp över 50 procent. Det är väldigt bra, säger Anna Hedman, stabschef på sekretariatet för regional vaccinationssamordning i Västra Götaland.

LÄS MER:Så många är vaccinerade i Mölndal

Hon tror att många av dem som inte vaccinerat sig helt enkelt har semester och har prioriterat annat för en stund.

– Jag tror de gjorde en paus på grund av vädret, det blev lediga tider i samband med värmen. Sen kommer de igen, säger hon.

Högre än snittet

Förra veckan hade strax över 59 procent av alla Mölndalsbor mellan 18 och 29 år vaccinerat sig mot covid-19 med minst en spruta. I antal betyder det att 6 084 unga Mölndalsbor var vaccinerade, och att 4 208 inte var det.

ANNONS

Jämfört med regionen som helhet är det rätt bra siffror. Regionsnittet ligger på 52 procent för åldersgruppen 18-29.

LÄS MER:Bengt forskar om corona: ”Orolig för de kognitiva funktionerna”

Just nu finns många lediga platser och drop-in i bland annat Mölndals galleria. Anna Hedman trycker på att det trots sommarledigheten är en god idé att ta sin spruta genast.

– Det är nu det finns doser, det är nu det är enkelt. Sedan kommer några veckor när vi har väldigt låg tillgång till dos ett – det blir hårdare tryck i augusti. Och när man ska tillbaka till sina läroplatser är det väldigt smart att ha tagit åtminstone dos ett, säger Anna Hedman.

Positiva till vaccin

När Mölndals-Posten gick ut på stan och pratade med unga Mölndalsbor var de positivt inställda till att vaccinera sig.

För Frida Adolfsson var det självklart att vaccinera sig.
För Frida Adolfsson var det självklart att vaccinera sig. Bild: Matilda Spetz

Frida Adolfsson, 25, berättade att hon tagit sin första spruta och att det var självklart. Hon tycker att alla borde dra sitt strå till stacken.

– Jag har en uppfattning om att de som är i min ålder och inte vill vaccinera sig gör det av lathet. Det känns som att äldre är mer skeptiska medan unga tänker att de kan vänta, säger hon.

LÄS MER:Rusning till Åby arena för att bli vaccinerad mot covid-19

Även Alfons Karlsson, 20, förklarade att även han tycker att det är viktigt att ta vaccinet.

– Alla får ju göra vad de vill med sina kroppar, men jag tycker ändå att man ska vaccinera sig. Då kan samhället bli lite mer som vanligt igen, säger han.

Alfons Karlsson ser vaccination som viktigt för att få tillbaka samhället som det var igen.
Alfons Karlsson ser vaccination som viktigt för att få tillbaka samhället som det var igen. Bild: Matilda Spetz

Allas ansvar

En som håller med, och har personlig erfarenhet av smittan, är den 47-årige politikern Tomas Angervik (S) från Lindome. I februari blev han så sjuk i covid-19 att han hamnade i respirator och höll på att dö.

Tomas Angervik och yngsta sonen Charlie två månader efter att Tomas blev dödligt sjuk i corona. Nu, nästan ett halvår efter tiden i respirator, känner han fortfarande av sjukdomen i lungorna.
Tomas Angervik och yngsta sonen Charlie två månader efter att Tomas blev dödligt sjuk i corona. Nu, nästan ett halvår efter tiden i respirator, känner han fortfarande av sjukdomen i lungorna. Bild: Matilda Spetz

– När det var demonstrationer för att folk inte trodde att covid existerade låg jag på sjukhus och såg hur mycket personalen slet samtidigt som jag kämpade för att hålla mig vid liv, minns han.

LÄS MER:Tomas Angervik kämpade för sitt liv i respiratorn – nu stöttas han av familjen

Tomas Angervik är med i både regionfullmäktige och västra hälso- och sjukvårdsnämnden och har suttit i många samtal om vaccineringen. Även om de inte hunnit diskutera just gruppen unga vuxna än är han tydlig: vi måste alla hjälpas åt för att stoppa smittan. Förutom att det minskar risken att själv bli svårt sjuk handlar det om att skydda samhället som helhet, menar han.

– Det ligger på allas ansvar om vi ska få stopp på pandemin. Att inte vaccinera sig är ett egoistiskt beslut som kan drabba andra, säger han och förtydligar att det inte räcker med att hålla avstånd och att de i ens närmaste krets är vaccinerade.

Det är svårt att alltid lyckas hålla distans när vi träffar människor i kollektivtrafiken, på jobbet, i mataffären och på massor av andra ställen, menar han.

– Folk drabbas olika hårt, man vet inte vilka som är i riskzonen. Man kan inte bara titta på sin närmaste krets utan också på sårbarheten i samhället och ta sitt ansvar och vaccinera sig.

Den 11 augusti kan också personer födda 2005 och tidigare börja boka vaccinationstid i Västra Götaland.

Så stor andel unga hade vaccinerat sig mot covid vecka 29:

Vårcentral: Listade 18-29-åringar med minst en spruta:

Capio Mölndal 62%

Distriktsläkarna Mölndal 66%

Läkargruppen Mölndals bro 59%

Närhälsan Krokslätt 64%

Närhälsan Lindome 58%

Nötkärnan Kållered 53%

Omtanken Åby 50%

Omtanken Kållered 53%

Omtanken Pedagogen Park 55%

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS