745 kokainköpare identifierade i stor härva – 21 i Mölndal

Fyra män har sålt kokain till nästan 800 personer, visar polisens förundersökning. Köparna är nu identifierade och ännu fler väntas få hembesök av polisen.
– I Mölndal gäller det cirka 21 personer, säger Johan Ekström, utredare vid spaningssektionen Storgöteborg.

ANNONS

Det är fyra män i 20-årsåldern som ska ha sålt kokain yrkesmässigt, på heltid, det skriver polisen i ett pressmeddelande under måndagen. I dagsläget är de åtalade för grovt narkotikabrott och männen ska även ha kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

– Det är fyra relativt unga personer som inte haft med polisen tidigare att göra egentligen. De är inte dömda sedan tidigare, men vi har kunnat se att de är kopplade till ett kriminellt nätverk och vi vet att de tillhör ett, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg.

LÄS MER:Trots bajslukten – Tulebosjöns vatten räknas som tjänligt

”Vill du ha kokain ring det här numret”

Köpen ska ha gjorts med så kallade ”säljarlurar” och de fyra männen har använt sig av totalt fem stycken. Försäljningen är omfattande och har bidragit till ett kriminellt nätverk i Göteborg.

– En säljlur är ett eller flera telefonnummer som bara används till försäljning av kokain. Det är inga vanliga samtal eller något annat. Bland annat har vi sett att det skickas ut via sociala medier och där uppmanar till kontakt via det här numret. Uppmaningen är ”vill du ha kokain ring det här numret”, säger polisen Johan Ekström.

Därefter möttes köpare och säljare upp en överenskommen plats. Den vanligaste platsen har varit i säljarnas bilar och ett köp tar oftast under 30 sekunder.

– De har identifierats på flera sätt, som bland annat med regelrätt spaning då har vi sett vilka köpare som har dykt upp, vilka bilar de kör och med telefonavlyssning.

Rör det sig även om annan narkotika?

– Nej, bara kokain.

LÄS MER:Mölndalskrogar hoppas på fler kunder när EM-fotboll visas

Totalt 745 köpare varav 21 i Mölndal

De fyra åtalade männen har haft kontakt med nästan 900 nummer, och polisen har identifierat 745 misstänkta köpare.

– I Mölndal gäller det cirka 21 personer. Det som har varit utstickande är det stora antalet köpare och många har aldrig haft med polisen att göra tidigare. En tredjedel har småbarn hemma, säger Johan Ekström.

I de fall det har funnits barn har polisen gjort en orosanmälan till socialtjänsten.

– De flesta som är identifierade i Mölndal är födda i slutet av 80-talet eller i början av 90-talet. Någon enstaka är född på 00-talet. Det finns även några äldre i Mölndal som är födda på 70-talet. Medelåldern för alla köpare är 35.

Hur ser ni på resultatet, att de flesta köpare är från välbärgade områden?

– Det är inget som förvånar oss. Det är många med god ekonomi som använder det, men att det skulle vara så här många på så pass kort tid har förvånat mig.

LÄS MER:Knarkpåverkad förare i Lindome skyller på två dagar gammal tablett

Ytterligare 660 misstänkta köpare

När polisen har knackat på så har några erkänt direkt, andra nekat och vissa låtit det gå till åtal. Det rör sig om ett 50-tal personer.

Många köpare, 30 stycken, har gripits i samband med ett köp. Över 80 personer, som är identifierade, har delgivits misstanke.

Polisen misstänker ytterligare cirka 660 köpare och de kommer att lämna över ärendet om dessa till de lokala polisstationerna. Polisen kommer att knacka på fler dörrar.

– Tidigare har vi förberett material och sedan har personalen gått hem till personen och knackat på. Men när det komma skall får vi se.

Fakta kokainköpare

Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor.

Cirka 80 köpare har delgivits misstanke om brott.

36 procent har barn under 18 år

36 procent bor i Göteborg city, 17 procent bor i ”välbärgade områden”, 3 procent är bosatta i utsatta områden

77 procent är tidigare ostraffade

Köpen sker alla dagar i veckan

Källa: Polisen.se

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS