Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag är skärpt och vet att banken inte brukar ringa på det sättet. Ändå släppte jag in kvinnan. Jag skäms så mycket och har mått jättedåligt under helgen”, säger Bifrostbon Mona Johansson som råkade ut för bedragare i fredags.  Bild: Tobias Holmgren
”Jag är skärpt och vet att banken inte brukar ringa på det sättet. Ändå släppte jag in kvinnan. Jag skäms så mycket och har mått jättedåligt under helgen”, säger Bifrostbon Mona Johansson som råkade ut för bedragare i fredags. Bild: Tobias Holmgren

83-åriga Bifrostbon Mona Johansson körde ut bedragaren som påstod sig komma från banken

I fredags eftermiddag fick Bifrostbon och pensionären Mona Johansson besök av en kvinna som påstod sig komma från Handelsbanken. Hon vägrade att lämna ifrån sig sitt bankkort och lyckades till slut att köra bedragaren på porten.
– Jag skäms över att jag alls släppte in henne, säger Mona.

Kring 15-tiden på fredagen fick Mona Johansson, 83, ett telefonsamtal. På andra sidan luren fanns en kvinna som påstod sig ringa från Klarna. Genast anade Mona oråd.

– Hon hävdade att de hade lagt märke till ett konstigt köp från mitt konto och att de ville kolla upp det. Jag förklarade för henne att jag har kort på Handelsbanken och gör alla mina inköp med det, säger hon.

LÄS MER: Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeriförsök

Uppringaren bad om att få återkomma om en halvtimme. När telefonen ringde nästa gång var det en annan kvinna. Hon presenterade sig som Cissi och hävdade att hon ringde från – Handelsbanken.

Ville hälsa på

Enligt Cissi brukade banken skicka ut personal för att hjälpa äldre som utsatts för bedrägerier. Hon bad Mona att vänta på dem, och att inte svara i telefon förrän de kommit hem till henne.

– Nu i efterhand förstår jag ju att det var för att jag inte skulle skvallra till någon väninna eller släkting som kunde varna mig. Men jag kopplade inte ihop det då.

LÄS MER: Mölndalsbo lurade två kvinnor på miljonbelopp – åtalas

I dag skäms hon för att inte ha sagt ifrån redan i telefon, och för att sedan ha släppt in kvinnan som kallade sig för Cissi. Där och då tog det dock stopp. När kvinnan inte kunde visa upp någon legitimation med Handelsbankens logotyp på, blev det en mystisk omständighet för mycket.

– Hon tog fram en liten sifferdosa med ett par siffror på och sade att det var hennes anställningsnummer. Men jag kunde omöjligen veta att hon var från banken bara för det, berättar Mona.

Verkade trovärdig

Cissi bar mörka kläder och hade svart krulligt hår. Mona har dålig syn och kan inte beskriva utseendet i detalj, men minns tydligt att kvinnan talade utmärkt svenska. Hon ingav ett trovärdigt intryck och var hela tiden mycket vänlig.

Vid flera tillfällen bad hon om att få Monas bankkort. Men Mona vägrade. Inte utan legitimation.

LÄS MER: Äldre man utsatt för bedrägeri

– ”Vi vill bara hjälpa dig”, påstod hon. Jag sa nej i alla fall och öppnade dörren för henne. Efter kanske fem minuter lämnade hon lägenheten.

Även väninnan uppringd

Tio minuter senare ringde kvinnan upp. ”Tror du mig om du får prata med min chef?”, frågade hon då. Det gjorde inte Mona. I stället vidtog hon två åtgärder: Hon spärrade omedelbart sitt bankkort, och hon ringde polisen.

– Jag hade gjort precis rätt tyckte polismännen, när jag vägrade ge ifrån mig kortet.

LÄS MER: Läkaren bakom Husdr.se döms till fängelse – utfärdade falska coronaintyg

På måndagen berättade Mona om händelsen för en väninna i Solängen och fick höra att även hon hade blivit uppringd under lördagen, då av en hotfull man som påstod att han ringde från Klarna. Väninnan spelade in samtalet och har vänt sig till polisen.

– Det verkar som om de har riktat in sig på Bifrosttrakten nu. Därför vill jag varna mina grannar. Gå inte på det här! Släpp inte in någon som påstår sig ringa från banktjänsterna, säger Mona Johansson.

Mobila bedragare

Niklas Svensson är kommunpolis i Mölndal. Han säger att den här sortens bedrägeribrott mot äldre är mycket vanliga, och att problemet är jämnt utspritt över landet.

– Det verkar inte röra sig om en enskild liga, utan flera olika grupper som är mobila och åker mellan städerna.

LÄS MER: Vi vill berätta historier som går i både svart och vitt

Det är inte ofta som de lyckas med sina kupper, men det händer. Hans råd till allmänheten är att göra som Mona och inte släppa ifrån sig betalmedel och koder, hur enträgna besökarna än är.

– Bedragarna ger sig på äldre eftersom dessa i regel är mer godtrogna och inte kan tekniken riktigt. I Mölndal arbetar vi därför aktivt med att försöka få ut den informationen, på äldreboenden, via PRO och andra aktörer, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.