Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Vidar Ruud/Hasse Holmberg
Bild: Vidar Ruud/Hasse Holmberg

90-årig kvinna utsatt för bedrägeriförsök

En kvinna i 90-årsåldern, bosatt i Ryet, utsattes på onsdagen för ett bedrägeriförsök. Mannen försökte bland annat få kvinnan att uppge koden till hennes bankomatkort.
– Här finns ingen moral. Det här kan vara den lägsta nivån av brottslighet, säger polisens presstalesperson, Stefan Gustafsson.

Det var vid 17-tiden på onsdagen som kvinnan fick ett samtal från en man som påstod att han jobbade på banken. Enligt mannen behövde han byta ut hennes kort eftersom det var för gammalt. Därför ville han ha hennes kod, och därefter besöka kvinnan för att hämta upp kortet. Men den misstänkte bedragarens taktik höll inte, och efter att kvinnan nekat honom tillgång till koden så uppgav hon att hon behövde ringa ett samtal. Mannen blev då upprörd och lade på.

LÄS MER: Nytt bedrägeriförsök i Mölndal

Viktigt att larma snabbt

Kvinnan anade snabbt oråd och kontaktade polisen.

– Hon har agerat exemplariskt. Ibland kan det gå timmar, dagar eller veckor innan vi får in anmälan och då är det svårt att få tag i dem, säger Stefan Gustafsson.

Polisen åkte snabbt ut till kvinnans bostad i hopp om att han skulle dyka upp för att hämta kortet, men mannen sågs inte till.

– Hade han gjort det så hade vi kunnat gripa honom. Men förhoppningsvis får vi tag i honom nästa gång, säger Stefan Gustafsson.

Polisen upprättade en anmälan om bedrägeriförsök.

LÄS MER: Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeriförsök

Svårt att spåra bedragarnas telefonnummer

Enligt Stefan Gustafsson är det mycket svårt att få tag i den här typen av bedragare, eftersom de som utsätts för brottet ofta inte är medvetna om det.

– De här gärningsmännen vet vad de gör. De riktar in sig på äldre som kanske inte alltid är lika medvetna om de här riskerna. De har inte lika lätt att söka information på nätet, utan det måste ofta nå fram genom barn och anhöriga. Men det är inte alla som har det heller. Det är oerhört lågt, säger han.

Borde man inte kunna spåra numret när de har ringt upp på det här sättet?

– Det går tyvärr inte alltid. Det kan ju vara så att man köpt en tillfällig telefon med kontantkort till exempel, och då är det svårt att spåra.

Så sent som i förra veckan utsattes en annan kvinna i Mölndal för ett liknande bedrägeriförsök, och veckan innan dess råkade en tredje kvinna, som var i 85-årsåldern, ut för liknande försök från bedragare.

LÄS MER: Mölndalsbo lurade två kvinnor på miljonbelopp – åtalas

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.