90-talsprylar efterlyses: Tjock-tv och rejvminnen

Mölndals stadsmuseum arbetar för fullt med att samla in prylar, bilder och berättelser från 90-talet. Nu söker man efter mer material, gärna också från minnen som skaver.
– Nynazism, HIV-rädsla och Balkankriget. Det är viktigt att lyfta fram de berättelserna också, säger Hanna Eklöf.

ANNONS
|

90-tals utställningen på Mölndals stadsmuseum drar igång 25:e maj och insamlingen pågår fram till dess. Man efterlyser lokalt material från Mölndal, Kållered och Lindome men lyfter även fram globala saker.

– Vi vill ha in så många perspektiv som möjligt. Man gjorde till exempel lumpen på 90-talet som vi vill ha in minnen ifrån. Men vi vill också gärna ha kontakt med personer som kom hit från forna Jugoslavien, berättar Hanna Eklöf, antikvarie på stadsmuseet.

Vill skapa igenkänning

Utställningens främsta syfte är att skapa igenkänning, ge nostalgiska känslor men också få besökarna att tänka till. Mycket av det som hände för 30 år händer även i dagens samhälle.

ANNONS

– Den ekonomiska krisen, krig i Europa, men också liknande mode och färger. Det finns mycket igenkänning även för de som är unga idag, säger Christine Caux Gustafsson, även hon antikvarie på museet.

Fokus på ungdomar

Ungdomskulturer så som punk, skejt och rejv är också något de vill ha in mer material ifrån. Det ligger ett fokus vid just ungdomar och deras upplevelse av att växa upp i 90-talets Mölndal.

– Vi intervjuade en polis som berättade att det ofta pågick rejv i skogarna runt Balltorp. Finns det någon där ute som sitter på minnen eller berättelser från det så vill vi gärna få in det, säger Hanna Eklöf.

Föremål från teknikboomen

Det var också under detta decennium som teknologin sköt iväg och många behövde ställa om och lära sig nytt. Man gick från analoga till digitala arbetsplatser och tekniken blev en större del av vardagen och hemmet.

– Vi söker efter en gammal Nokia med antenn, men också mobiltelefoner från Ericsson. Sen vill vi gärna ha in en fungerande tjock-tv som vi kan visa upp gamla program och klipp ifrån, säger Christine Caux Gustafsson.

Vill även lyfta det som skaver

Sist men inte minst vill museet gärna få in lokala berättelser och material från de svåra eller jobbiga delarna av 90-talet. Antikvarierna berättar att de alltid har med ett skav i utställningen. Rädslorna som fanns och de tabun som ännu var påtagliga.

– Nynazism, HIV-rädsla och Balkankriget. Det är viktigt att lyfta fram de berättelserna också, berättar Hanna Eklöf.

LÄS MER:Här är historiska bilder på Mölndal – och nya bilder från samma plats

LÄS MER:Lars Gahrn tilldelas pris från Nordiska museet – för jobbet i Mölndal

LÄS MER:Ikea lottar ut vintagemöbler från varuhuset i Kållered

ANNONS