Arkivbild
Arkivbild Bild: Peter Lundberg

A-traktorer kan förbjudas av EU

Teknikens värld kunde under torsdagen avslöja att A-traktorer kan förbjudas i Sverige och det redan nästa år. Det är EU som är kritiska till hur A-traktorer används i Sverige.

ANNONS

På tisdagen presenterade Transportstyrelsen förslag på nya regler som ska gälla för A-traktorer. Trots det kan A-traktorer komma att förbjudas helt i Sverige.

EU-kommissionen ska ha varit i kontakt med den svenska regeringen angående att A-traktorer får köras på AM-körkort i Sverige. Det man är kritiska mot är att traktorer används som personbilar.

Anledningen att EU-kommissionen fått upp ögonen för de svenska A-traktorerna är att branschorganisationen för mopedbilar kontaktat kommissionen. Den förra svenska regeringen skulle svarat EU-kommissionen senast i juli i år men lyckades skjuta på kravet till efter valet. I slutet av oktober var det därför den nya regeringens sak att svara på kommissionens frågor.

ANNONS

Om EU-kommissionen inte tycker att Sverige svarat tillfredsställande kan A-traktorerna bli ett fall för EU-domstolen och där en stämning kan beredas redan i början av 2023.

ANNONS