Aina kan inte ta sig till stadshuset: ”En kommun får inte lov att göra så”

Buckliga gatstenar och hjul som fastnar i springor – att ta sig fram till stadshuset med rullator eller rullstol är både svårt och obehagligt. Aina Granath skickade sitt första klagomål för tio år sedan och hittills har inga åtgärder gjorts.

ANNONS
|

För tio år sedan hörde Aina Granath av sig till Mölndals stad angående att det var svårt för hennes rullstolsburna man att ta sig till stadshuset. Rullstolens stödhjul fastnade i skårorna mellan gatstenarna och skumpandet var obehagligt. Vid ett tillfälle ramlade även stödhjulen av och Aina stod med hjulen i händerna och kände sig förtvivlad.

När Mölndals-Posten besöker Aina har det gått många år sedan händelsen och utanför stadshuset ligger samma gatsten. Nu har hon själv rullator och beskriver att hon inte kan besöka stadshuset.

– Jag tycker att det här är en stor skam. En kommun får inte lov att göra så mot en stor del av befolkningen. Det är vårt stadshus, alla måste ha möjligheten att ta sig dit, säger hon.

ANNONS

Att det inte har gjorts några åtgärder gör henne upprörd – och det har hon varit under flera års tid. Hon beskriver även att flertalet andra personer i samma situation menar att det är obehagligt och nästan omöjligt att ta sig fram till kommunhuset.

– Det känns som att de tycker att vi bara kräver och kräver. Vi betalar skatt och bor i Mölndal, jag tycker att vi har rätt att förvänta oss service.

LÄS MER:Så försöker kommunen stoppa trafikkaoset: ”Blir ändå trångt”

”Pengarna räcker inte till”

Anders Franzén, fastighetsförvaltare på fastighetsavdelningen i Mölndals stad, säger att han är medveten om problematiken och själv har besvarat klagomål som nått avdelningen. Anledningen till att inga åtgärder är enligt honom att det saknas pengar.

– Vi har inte pengar så att det räcker, det här är ett beslut som politiken behöver ta, säger han.

Han förklarar att det finns en prioriteringslista som fastighetsavdelningen utgår ifrån. Som det ser ut nu räcker pengarna till att göra åtgärder för de två översta punkterna: Säkra lokaler och Yttre funktioner. Markbeläggning står längre ner på listan.

– Vi släcker ettan och tvåan och sen tar det slut. Där ligger problemet. Jag har jobbat här i två och ett halvt år och vi har aldrig kommit längre ner än till punkt tre, säger han.

Vad tycker du om det det?

– Det är tråkigt att vi inte får ihop det.

Är det rimligt att personer som sitter i rullstol eller använder rullator inte kunna ta sig in i stadshuset?

– Det är inte bra, vi vill åtgärda det här, säger han.

LÄS MER:Många chefsbyten på Mölndals äldreboenden: ”Det är ett tufft uppdrag”

”Ambitionen är att alla ska kunna komma dit”

Kajsa Hamnén, ordförande i lokalstrategiska utskottet, menar att det är viktigt att se över tillgängligheten för stadens lokaler. Hon berättar att det är många lokaler som behöver kontrolleras då Mölndals äldre byggnader inte har samma anpassningar som stadens nybyggen.

Är arbetet med att göra stadshuset tillgängligt prioriterat?

– Den kommunala ekonomin är alltid en fråga om prioriteringar. Det finns många områden där vi vill satsa mer. Vi måste ta det som är akut, men vi betar oss neråt på listan. Allt händer inte samma år, även om vi önskar det.

Att just markbeläggning ligger längre ner på listan har Kajsa Hamnén inga synpunkter på. Hon menar att vissa arbeten måste åtgärdas skyndsamt medan andra får vänta och hon litar på att fastighetsavdelningen gör en bra bedömning av vad som behöver åtgärdas.

Kajsa Hamnén, ordförande i lokalstrategiska utskottet i Mölndals stad.
Kajsa Hamnén, ordförande i lokalstrategiska utskottet i Mölndals stad. Bild: Emmy Jonsson

LÄS MER:Frikostiga pensionsavtal för högsta cheferna i Mölndals stad

Investerat i ett nytt kontaktcenter

I fjol byggdes ett nytt kontaktcenter i stadshuset och tanken var att det skulle fungera som en gemensam kundtjänst för hela staden. Under 2019 beräknades kostnaderna för det nya kontaktcentret landa på fyra miljoner kronor.

Ni la en hel del pengar på det nya kontaktcentret. Vad tänker du om att alla inte kan ta sig dit?

– Ambitionen är att alla ska kunna komma dit. Men jag har inte fått till mig att det ska vara så svårt att ta sig till stadshuset.

Hur tänker du nu när du nåtts av den här informationen?

– Det är klart att det jag får till mig är något som jag bär med mig och har i åtanke i mitt politiska arbete.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS