Akut blodbrist i Göteborg – operationer kan ställas in på Sahlgrenska

Blodlagren behöver akut fyllas på i Göteborg. Efter att färre gett blod under sommaren varnar nu Sahlgrenska för att operationer kan behöva ställas in.

ANNONS
|

Blodgivare i Göteborgsområdet med blodgrupperna O -, B – och A+ uppmanas nu att lämna blod. Orsaken är att de senaste veckorna tärt på Västra Götalandsregionens blodlager.

– Stora delar av sjukvården drabbas, planerade operationer kan tvingas ställas in om blodlagret är för lågt och det är något vi behöver undvika, säger Anna-Karin Norrman, avdelningschef på Transfusionsmedicin, i ett pressmeddelande.

Inflödet av blod är normalt sett lägre under sommaren, bland annat då semestrar och resor utomlands med tillhörande karenser gör att färre kan ge blod. Nu har det lett till att åtgången är större än inflödet av blod.

Samtidigt betonar Sahlgrenska att blod behövs för bland annat akutsjukvården och för att sjukhuset ska ha en beredskap för katastroflägen.

ANNONS

– Vi förstår att semesterplaner och resor försvårar. Nu är dock situationen så akut så vi ber de blodgivare som är på hemmaplan och har en halvtimme över att hjälpa till. Det finns flera lediga bokningsbara tider både på GeBlod i Nordstan och Frölunda Torg, säger Anna-Karin Norrman.

LÄS MER:Leons udda upptäckt: En ål på torra land i Lindome

LÄS MER:Efter regn kommer prispengar, hoppborg och familjefest på Åby stora pris

LÄS MER:Test: Här är årets godaste kräfta 2023

ANNONS