Det råder nu stor brist på blodtyperna  nollnegativ och nollpositiv på sjukhusen i Västra Götaland.
Det råder nu stor brist på blodtyperna nollnegativ och nollpositiv på sjukhusen i Västra Götaland. Bild: Per Wahlberg

Akut brist på viktiga blodtypen – operationer kan ställas in

Just nu råder stor brist på två av de vanligaste blodtyperna. Organisationen Ge blod uppmanar nu alla som kan att lämna blod – annars riskerar operationer att ställas in.

ANNONS

Personer med blodtypen 0 negativ eller 0 positiv uppmanas omgående att lämna blod. Anledningen är en akut brist.

– Noll-negativa blodet har vi i akuta situationer då man inte har tid att utreda blodtypen. Det kan man ge till alla, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på organisationen Ge blod.

Köper blod från andra regioner

Blir bristen långvarig kan regionen köpa in blod från andra regioner. I nästa steg kan planerade operationer också behöva ställas in.

– I första hand vänder vi oss till andra regioner men det kan vara svårt när andra har blodbrist, men vi försöker hjälpas åt.

Vanligtvis brukar det uppstå blodbrist i anslutning till storhelger, då många blodgivare är ute och reser. Även somrarna kan vara kritiska.

– Under sommaren brukar vi ha risk för blodbrist i och med att blodgivarna är lediga. Nu är semestrarna slut och vi hoppas att blodgivarna kan planera in att ge blod.

Somrarna brukar vara kritiska

Tillgången på blod har varit bättre den här sommaren än tidigare, men i takt med att semestrarna lidit mot sitt slut har alltså bristen på vissa blodgrupper uppstått.

– Vi har haft en bättre situation den här sommaren än andra, men nu är det nollblodet som är lågt då, säger Ulrika Ljung.

Blodbussen kommer till Bilprovningen i Mölndal den 15 och 16 september nästa gång, samt till Möllan den 19 och 20 september. Innan dess finns bland annat blodmottagning i Nordstan i Göteborg.

LÄS MER:Nu erbjuder Lindome vårdcentral fjärde dosen covidvaccin – till alla över 18

LÄS MER:Jessica sökte hjälp mot smärta – fick ”diagnosen” bisexuell

LÄS MER:Jakt på E6 i Mölndal – tjuvar slängde stöldgods mot polis

ANNONS