Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Andreas Olsson
Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Allt fler fall av covid-19 i Mölndal

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Mölndals kommun. Vecka 12 var det 343 smittade av viruset, jämfört med 267 smittade veckan innan.

Enligt smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ökar spridningen av covid-19 i hela Västra Götalandsregionen. Det finns en stor samhällsspridning i regionen.

– Det området där vi har stört spridning är Göteborgsområdet där vi inkluderar Mölndal. Vi har även ett ansträngt läge på våra sjukhus, säger han.

Thomas Wahlberg förklarar att i takt med att smittan ökar, kommer fler också att behöva sjukhusvård och till det är det fler som kommer att behöva inneliggande sjukhusvård.

– Allt hänger ihop. Vi ser en ökning i alla åldrar. Det visar också på att vi har en samhällsspridning.

Han säger att det är av största vikt att man fortsätter med provtagningen och med smittspårningen. Det bidrar till att man kan fånga många fall och bryta smittkedjor. Men det smittskyddsläkaren betonar är att var och en måste ta ett stort ansvar nu.

– Var och en måste göra vad de kan för att undvika att smitta någon annan eller själv bli smittad.

Så här ska du tänka under påsklovet

Thomas Wahlberg tycker att påsken och påsklovet är viktigt – här har vi chansen att vi ”kyler ner” smittspridningen, det vill säga att vi kan sätta spridningen på paus ett tag. Men då gäller det att följa råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Träffa dem i din lilla krets. Det är inte läge att ha bjudningar och kallas. Träffa inte släkt och vänner. Det man kan göra för att minska spridningen är att bryta kontakten med andra människor. Man ska bara vara med dem som man normalt sett bor med.

När det gäller att handla mat, som många gör inför påsk, vill Thomas Wahlberg att man generellt sett fortsätter att handla en och en. Gå inte in med hela familjen och i sällskap med andra människor.

– Och undvik också kollektivtrafiken. Men ska man åka, ska man ha munskydd oavsett tidpunkt. Det gäller även inomhus där man inte kan hålla avstånd. Att ha munskydd måste vi bli bättre på inte minst i Mölndal och Göteborg. Ska du på spårvagnen – då ska du ha munskydd.

När är det gäller resandet i påsk, överlag, tycker Thomas Wahlberg att man verkligen ska tänka igenom det. Det handlar återigen om att hålla nere sina kontakter och vara i en så liten kärna som man kan.

Ingen flockimmunitet i regionen än

Den brittiska varianten dominerar i samhället just nu, och det är inte bara i Västra Götaland.

– Det är tyvärr så att smittspridningen ökar. Den brittiska varianten är mer smittsam, och det gör så att vi måste vara extra noga med råd och rekommendationer.

Smittskyddsläkaren säger också att det är långt kvar till att vi når flockimmunitet.

– Vi är inte där än. Här är det jätteviktigt med vaccinationerna och att vi kan vaccinera folk så fort som möjligt. I väntan på det så finns det inget annat råd än att bryta våra kontakter med andra.

Kan man träffa kompisar med antikroppar eller de som är vaccinerade?

– Med den höga smittspridningen som vi har i samhället nu är det samma budskap till alla. Undvik trängsel och håll nere din kontakter.

Antal nya covid-19-fall i Mölndal vecka för vecka

Vecka 12: 343

Vecka 11: 267

Vecka 10: 247

Vecka 9: 242

Vecka 8: 361

Vecka 7: 267

Vecka 6: 228

Vecka 5: 157

Vecka 4: 192

Vecka 3: 201

Vecka 2: 290

Vecka 1: 336

Vecka 52: 365 (hittills högsta toppnotering sedan pandemin började)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lägesbilden av covid-19 i Sverige

I Sverige har 33 nya dödsfall rapporterats in. Totalt sett i hela landet har 13 498 personer dött i sviterna av covid-19. Antalet positiva prover ökar också, från 11 procent till 12.

Det är 1529 patienter som vårdas på sjukhus, och 319 som vårdas på iva. Det är en ökning från förra veckan.