Allt fler vill renovera – priserna på byggmaterial har nästan fördubblats

Höga priser och risk för materialbrist. Att renovera i sommar kan bli en krånglig historia. Det har renoverats som aldrig förr under pandemin och nu syns effekten.
– Just nu är efterfrågan högre än tillgången och sågverken hinner inte med, berättar Linda Bengtsson, försäljningschef på Derome.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under pandemin har det pågått en rejäl renoverings-boom. Altaner byggs i rasande fart när möjligheten att ta sig utomlands är begränsad. Den stora efterfrågan har gjort sig synlig på både priserna och utbudet. Linda Bengtsson är försäljningschef på Derome, som bland annat säljer bygg- och trävaror. Hon berättar att det finns en risk att det blir brist på trämaterial.

– Just nu är efterfrågan högre än tillgången och sågverken hinner inte med. Det finns en risk att det kommer finnas brist på vissa trävaror i sommar, berättar Linda Bengtsson.

Hon förklarar att priserna har nästintill fördubblats på en del varor. När efterfrågan är större än utbudet kan det bli svårare att tillgodose behoven hos renoveringssugna.

– Som kund bör du prata med din träsäljare i sommar för att garantera att du får virke till din altan eller husrenovering, säger Linda Bengtsson.

Hälften av alla svenskar vill renovera i sommar

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If vill 49 procent av alla svenskar renovera i sommar. 23 procent, nästan en av fyra personer, vill anlita en hantverkare för att få jobbet gjort.

– Det är många som gör om hemmen nu, särskilt under sommarledigheten. Man ska vara observant på att det råder leveransförseningar av material under pandemitider, och även hantverkarna är kraftigt anlitade. Det bör man ta höjd för och vara ute i god tid, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

En tidigare undersökning från If visar även att de vanligaste sommarprojekten är att bygga verandor, måla om huset eller renovera fönster.

LÄS MER:Allt fler använder rotavdrag – pandemin satte fart på renoveringarna

”Det är galet”

Att efterfrågan är hög går inte minst att se inne i Deromes butik i Mölndal. När Mölndals-Posten var på plats befann sig flera företagskunder i butiken för att botanisera bland utbudet.

– Vi har jättemycket att göra. Det är väldigt populärt att bygga altaner och pooler, berättar Jonas Kilander som arbetar på byggföretaget Servicehantverkarna.

Han befinner sig i butiken för att köpa lister till en kontorsbyggnad han arbetar med. Om en snar framtid planerar han dock att säga upp sig från företaget och stå på egna ben.

– Jag ska starta en egen firma. Det finns så mycket att göra. Det är roligt för vår yrkesgrupp att vi kan få lov att gotta oss lite trots att det är pandemi, berättar han.

Jonas har sett de höga priserna på byggmaterial och beskriver att priserna gått upp till en nästan orimlig nivå.

– Jag såg i en yrkesgrupp på Facebook att en OSB-skiva kostar 500 kronor. För ett år sedan kostade en sådan skiva runt 120 kronor. Det är galet, berättar han.

LÄS MER:Många skollokaler behöver byggas om eller rivas: ”Tungt och dyrt”

På flera varor har priset fördubblats

En bit bort i butiken befinner sig Benny Andersson som arbetar på byggfirman Hugin Bygg AB. Även han kan se att priserna har gått upp rejält.

– Virket har gått upp massor i pris. Jag har sett att priset på flera varor har fördubblats, berättar han.

Varför tror du det renoveras så mycket?

– Man passar på när man ändå sitter hemma. Det har verkligen gett en väldig effekt, svarar Benny Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS