Allt fler vill ut i naturen i grupp: ”Större ambitioner än vi har ledare till”

Friluftsfrämjandet i Mölndal växer så det knakar och behovet av fler ledare är stort.
– Vi har större ambitioner än vad vi har ledare till, säger Ann Sjöquist, ledare och styrelseledamot.

ANNONS
|

Det är lördag och full fart på Strövarna i Friluftsfrämjandet. Kanoterna är utlagda i Rådasjön och genomgången om hur paddling går till avklarad på land. Sju barn, tre ledare, två föräldrar och en journalist delar upp sig i de silverglänsande farkosterna och paddlar iväg. Först håller sig alla i en klunga och övar på att svänga och att hitta paddelrytm. Sedan glider kanoterna mjukt iväg på det glittrande vattnet.

LÄS MER:Utan frivilligarbete ingen klubb: ”Självklart att hjälpa till”

Lär sig mycket

En av dem som sitter längst bak och styr är Dante Bergek, 9 år. Han har paddlat ungefär en gång om året sedan han började i Friluftsfrämjandet som sexåring, och även om han säger att han glömmer mellan gångerna hittar han snabbt en fin teknik.

ANNONS

Han gillar friluftsliv, och att vara med i Strövarna.

– Man kommer ut mycket i naturen och lär sig hur man ska göra med olika saker. Vi har till exempel pratat lite om första hjälpen, hur det funkar med kartor och hur man ska göra om man tappat bort sig, säger han och berättar att han också fått nya kompisar genom gruppen.

LÄS MER:Bohusleden rustas upp: ”Viktigt med hög standard”

– Man får många minnen också. Förra gången paddlade jag med min kompis Sigge och hans pappa. Då såg vi en gädda! Jag tror det var en gädda, det var en större fisk i alla fall. Det är synd att det bara är en träff var tredje vecka, säger han och hade önskat sig ett naturäventyr åtminstone varannan vecka.

Invasion av medlemmar

Dante Bergek är inte den enda som fastnat för friluftsliv.

– Det var lite av en invasion av nya medlemmar förra sommaren, och den har stått sig. Vi skulle säkert kunna bilda ännu fler grupper om fler ville ta ansvaret att bli ledare, säger Ann Sjöquist, ledare i strövarverksamheten och för vuxnas vandringsgrupper.

LÄS MER:Däck, kallingar och plast när hockeylaget städade vid Stensjön

I dag finns det ledare, men Ann Sjöquist är säker på att det skulle gå att utöka verksamheten rejält om de var fler. Både i barngrupperna och grupperna för vuxna ser hon ett växande intresse för föreningen och hon tror det skulle gå lätt att fylla nya grupper och få till fler träffar.

– Vi har alltid kö med barn som vill börja. Och vi hade velat ha minst en vandring för vuxna i veckan, året runt, och en eller två paddlingar i veckan under sommarhalvåret. När vi lägger upp en kajakpaddling har det hänt att det blivit fullbokat på mindre än en timme. Och när vi lägger upp en ny barngrupp tar det inte lång tid att fylla den heller, säger hon.

Söker engagerade

Det blir också lite för sårbart att det ofta är samma personer som engagerar sig som ledare för flera grupper. Om ansvaret sprids ut blir verksamheten stabilare.

– Vi försöker engagera föräldrar och ungdomar. Vi har en del som varit med sedan de var små som skulle kunna bli ledare, hoppas Ann Sjöquist.

LÄS MER:Mötesplats för socialt utsatta riskerar stå utan lokal

Att det finns ledare också i vuxengrupperna ser hon som viktigt. Även om det går att gå ut i naturen på egen hand som vuxen blir det annorlunda med den gemenskap som kan skapas i en grupp och allt som går att lära sig av en ledare som guidar. Ibland har de också specialteman på turerna, som vandring med mindfulness.

Ann Sjöquist tror inte att intresset för att uppleva friluftsliv i grupp är en fluga som dalar med pandemin.

– Jag tror det kommer att stå sig. Det är många som sagt att de hoppas att det kommer något mer till hösten, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS