Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pridesmyckningen av rondellen vid Baazgatan fick SD-ledaren att gå i taket, konstaterar Fredrik Hofflander. Bild: Martin Björklund
Pridesmyckningen av rondellen vid Baazgatan fick SD-ledaren att gå i taket, konstaterar Fredrik Hofflander. Bild: Martin Björklund

Fredrik Hofflander: Allt längre till politikens finrum för SD i Mölndal

Ett samarbete mellan SD och tre av de borgerliga partierna tycks bli verklighet på riksplanet. Men det framstår som allt mer osannolikt i Mölndal.

Förra veckans mest lästa artikel på Mölndals-Postens sajt var nyheten om att den lokala SD-ledaren Fredrik Mellbin gått till angrepp mot två av kommunens förskolor. Idén att dessa båda förskolor skulle smycka en rondell i samband med Mölndals egen pridevecka föll inte i god jord hos SD-politikern och pridekritikern Mellbin. Han klassade hela initiativet som ”vidrig sexualisering av små barn”.

LÄS MER: SD-ledaren anklagar förskolor för sexualisering av barn – får kraftig kritik för utspelet

För att understryka sitt resonemang drog han en parallell till grannskolan Bosgårdsskolan, där en före detta pedagog tidigare i år dömdes till fängelse för sexbrott mot flera barn.

Nu tänkte jag ta mig friheten att lämna själva sakfrågan en stund. Jag vill i stället filosofera kring vad Fredrik Mellbins ofta återkommande provokationer i twitterformat betyder för det lokala politiska livet nu när vi faktiskt närmar oss en valrörelse igen.

På riksplanet är politiklandskapet helt omstöpt, med en borgerlig allians som inte längre finns. Och med ett nyvaknat samarbete mellan M, KD, SD och kanske också L. Bilden på Ebba Buschs och Jimmie Åkessons köttbullelunch är redan en klassiker.

LÄS MER: Efter SD-ledarens kritik – nu smyckas rondellen i regnbågens färger

Skulle den scenförändringen kunna ske även i Mölndal? Fredrik Mellbin har under mandatperioden med öppna ögon valt att gå in i fajter med inte bara politiska meningsmotståndare. Utan också med skolelever, fältassistenter, enskilda anställda i Stadshuset, pridefirare och nu alltså även förskolepedagoger.

Det där är grupper som de flesta andra politiker av en massa olika skäl vill hålla sig väl med. Skulle verkligen M-ledaren Kristian Vramsten, KD-motsvarigheten Adam F Laurén och L-trotjänaren Marcus Claesson vara beredda att sträcka ut en hand mot den rebelliske Mellbin?

Knappast. En köttbullelunch med de fyra nämnda herrarna på varsin stol känns allt annat än nära förestående.

LÄS MER: SD-toppen vill ta strid för Trollskogen: ”Bör behandlas politiskt”

Det intressanta i sammanhanget är att Fredrik Mellbin garanterat är fullt medveten om att det inte spelar någon större roll om SD når 15, 18 eller 22 procent i nästa val. Utan kompisar bland de andra partierna förblir man i praktiken maktlösa.

Ändå väljer han en möjligen ärlig men också närmast kompromisslös strategi i politikens eget sociala spel. Om Mellbinmodellen är smart eller inte, det är förstås upp till SD-medlemmarna och så småningom väljarna att avgöra. Men för en utomstående är det inte helt enkelt att se vad partiet kan uppnå i ett läge där avståndet till de övriga bara tycks öka.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.