Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Anders Ådahl (C) har siktet inställt på riksdagen: ”Kommer ha ett extra öga mot Mölndal”

Efter en mandatperiod med politiska uppdrag både i Mölndal och regionen har Anders Ådahl (C) goda förutsättningar att bli riksdagsman. Han är nämligen etta på Centerpartiets lista i Västra Götalands västra valdistrikt till riksdagsvalet.

Eftermiddagssolen lyser stark över Anders Ådahls trädgård på baksidan av hans hus vid Stensjön under fredagseftermiddagen. Från en plats i skuggan gestikulerar han mot skogen som tar vid precis där verandan slutar.

–För mig är det fantastiskt att kunna komma ut hit, se rådjur här i skogen, ta ett bad i Norra långevattnet och cykla in till jobbet i Göteborg på 20 minuter, säger han.

Lugnet som lagt sig över trädgården den här fredagseftermiddagen är dock inte representativt för Anders Ådahls vardag i övrigt.

– Kampanjandet inför valet är ju i full gång. Är man etta på riksdagslistan får man resa runt i hela distriktet. Vi står på gator och torg, delar ut flygblad, är aktiva på sociala medier – det är mycket att göra, säger han.

Nämndordförande

I november förra året kom nyheten att Anders Ådahl hamnade som förstanamn på Centerpartiest lista i Riksdagsvalet för Västra Götalands västra valdistrikt.

Den senaste mandatperioden har han haft politiska uppdrag både i Mölndal och på regional nivå. I kommunen har han suttit som ordförande i miljönämnden.

– Jag fick förtroendet att vara ordförande i en nämnd utan att ha haft ett enda politiskt uppdrag tidigare. Jag har ju en vana vid sådan roller från mitt arbetsliv, så det fanns en nog en trygghet i det. Men det var väldigt nervöst inför det första politiska mötet, säger Anders, och fortsätter:

– Jag är otroligt glad för att ha haft det här uppdraget. Till en början ville jag engagera mig på nationell nivå, men genom att jobba i en kommun märker man verkligen hur politiken påverkar – man kommer nära människor och får en väldig respekt för politikens kraft.

Energi och miljö

Partipolitiskt engagerad har Anders Ådahl varit sedan ungefär sex år tillbaka då han gick med i Centerpartiet.

– Det som lockade mig till partiet var att det fanns en koppling mellan energi, miljö och näringslivsutveckling – att man kopplar ihop de områdena med varandra.

Just energi- och miljöfrågor är något som han också har en bred erfarenhet av även utanför politiken – både i yrkesliv och utbildning.

– Jag har en doktorsexamen i energi- och miljö från Chalmers. Det jag kollade på då var en kombination av tekniska möjligheter i processindustrier kopplat till miljöpolitik, berättar han.

En plikt

Vid sidan av politik och jobb är naturen något som präglar många av Anders Ådahls intressen. På fritiden brukar han bland annat köra mountainbike på skogsstigarna runt om i Mölndal. Närheten till grönskan är även något han uppskattat alltsedan flytten gick till kommunen 2007.

– Det jag tyckte om med Mölndal redan när jag flyttade hit är att det finns en närhet till puls och internationell miljö, men även naturen. Hade jag varit fortsatt politiskt aktiv i Mölndal hade jag kämpat för att det skulle fortsätta vara så.

Anders Ådahl

Ålder: 50

Bakgrund: Uppvuxen i Borås och flyttade till Mölndal 2007

Parti: Centerpartiet

Politiska förtroendeuppdrag: Ordförande för Miljönämnden i Mölndal, ordinarie ledamot i regionens Kulturnämnd.

Yrke: Koncernutvecklare på Chalmers. Har även jobbat hos Göteborg Energi och bland annat haft uppdrag som expertråd åt EU-kommissionen.

Utbildning: Chalmers, utbildad kemitekniker och doktorsexamen i miljö- och energi.

Familj: Tre söner i åldrarna 21, 19 och 15.

Intressen: Sport i naturen, så som mountainbike och längdskidåkning. Utöver det, en brinnande passion för Wordfeud. Planen är att Anders ska tävla i Wordfeud SM i Falkenberg, vilket går av stapeln bara fem dagar efter valdagen.

Om du nu lämnar Mölndalspolitiken för Riksdagen, hur påverkar det Mölndalsborna?

– Idén med Sveriges Riksdag är att man ska representera sin del av landet. Det är ju från väljarna här som jag får förtroendet. Det är min plikt att fortsätta jobba för dem även om jag är i Stockholm tre dagar i veckan, säger Anders Ådahl och fortsätter:

– Sen är de ju kommunpolitiken i Mölndal som ska driva kommunpolitiken här. Men i det som är nationella frågor kommer jag ha ett extra öga mot Mölndal och de andra kommunerna i mitt distrikt.

Vad tror du själv om dina chanser att bli riksdagsman?

– Det är skickliga kandidater vi har på de andra platserna, så det är inte givet. Men det är väldigt troligt att det blir så, säger han.

LÄS OCKSÅ: Johanna Rantsi (M) och Anders Ådahl (C) kan räkna med plats i riksdagen efter valet 2022

LÄS OCKSÅ: Lindomebon Jessica Wetterling (V) toppar listan till riksdagen

LÄS OCKSÅ: Det här vill Eric Nilsson (C) göra i Mölndal – lyfter Kållered, Lindome och Hällesåker

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.