Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En våldtäkt på ett stödboende har blivit föremål för en lex Sarah-anmälan.  Bild: Emma Hellström
En våldtäkt på ett stödboende har blivit föremål för en lex Sarah-anmälan. Bild: Emma Hellström

Anmälde misstänkt våldtäkt – fick ingen återkoppling

En misstänkt våldtäkt ska i september ha inträffat på ett stödboende i Mölndal. Trots att boendet själva lex-Sarah anmälde händelsen, uteblev återkoppling från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som missat att registrera ärendet.

Det var i januari, drygt fyra månader efter den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat, som verksamhetsansvarig på boendet åter kontaktade IVO efter utebliven återkoppling.

Denne fick då svaret att ärendet, som skickats in via myndighetens hemsida, av oklar anledning inte registrerats. Ett ny anmälan skickades då in på samma sätt, med samma resultat.

Först efter att anmälan i februari skickats via brev fick boendet i början av mars veta att en huvudförhandling i ärendet hållits, utan att man informerats.

Det var i början av september den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat på stödboendet i Mölndal. En av de boende ska då larmat personal om att en annan boende hotat och förgripit sig på hen i dennes rum.

Polis tillkallades då direkt för att förhöra den misstänkte gärningspersonen och den utsatta personen fördes till sjukhus för undersökning.

Boendet gjorde därefter själva en internutredning i vilken man kom fram till att händelsen inte kunnat förutses. Detta eftersom de boende har rätt att träffas på sina rum och det heller inte fanns någon dokumenterad våldshistorik, eller uppgifter om övergrepp eller annat riskbeteende angående den misstänkte gärningspersonen.

Efter händelsen ska det heller inte framkommit ytterligare information som skulle ha lett till en annan bedömning, samtidigt som organisationen arbetar systematiskt för att förbättra de trygghetsskapande rutinerna vid boendet, uppger man vidare.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.