En natt på sjukhus, akutbesök och tre veckors sjukskrivning. Det blev facit när Annelie Tankred fick en reaktion på covidvaccinet. Men hon tvekar inte att rekommendera vaccinet. ”Det är vår enda chans att få ordning på detta”.
En natt på sjukhus, akutbesök och tre veckors sjukskrivning. Det blev facit när Annelie Tankred fick en reaktion på covidvaccinet. Men hon tvekar inte att rekommendera vaccinet. ”Det är vår enda chans att få ordning på detta”. Bild: Mats H Ljungqvist

Annelie fick allergisk reaktion av vaccinet: ”Hettade i ansiktet”

Efter att ha vaccinerats mot covid-19 drabbades undersköterskan Annelie Tankred så svårt av en allergisk reaktion att hon fick tillbringa en natt på sjukhus. Ändå tvekar hon inte om att rekommendera kollegorna att fortsätta vaccinera sig.
– Det är vår enda chans att få ordning på detta eländet, säger hon.

ANNONS
|

Tillsammans med de allra äldsta är vårdanställda en prioriterad grupp i vaccineringskampanjen. Sjuksköterskor och undersköterskor på både sjukhus och kommunala äldreboenden vaccineras nu mot covid-19, i takt med att det finns vaccin.

Annelie Tankred är undersköterska på Lackarebäcks äldreboende. Hon var både glad och tacksam när hon via arbetsgivaren fick möjlighet att ta vaccinet.

– Vi hade jobbat jättehårt med antigen-tester för att hålla smittan ute från våra äldreboenden, så när vi fick chansen att ta Pfizers vaccin så hängde alla på, berättar hon.

LÄS MER: Succé för snabbtester i vården: ”Stoppar smittan i dörren”

Men redan minuterna efter sprutan kände Annelie att det var något som inte stämde.

ANNONS

– Det hettade i ansiktet och jag kände mig konstig och skakig. Efter en stund tappade jag värmen i händer och fötter, jag hade fått en allergisk reaktion och fick svårt att andas. Jag fick histaminer och andra mediciner för att häva reaktionen, men åkte till jobbet ändå, jag tänkte att ”detta går bra”, berättar Annelie.

Dagen efter reagerade en kollega på att ”hon var illröd överallt” på huden. Det blev ett snabbt samtal till 1177 och sedan akuten.

– När jag kom in hade jag en syresättning på 93 procent, den ska vara hundra, så jag fick ligga kvar på sjukhuset över natten.

Men problemen var inte över. Med värk i lederna som vägrade ge med sig tvingades Annelie till slut sjukskriva sig i tre veckor.

– Enligt läkaren hade jag en överkänslighet mot penicillin som kan ha triggat igång kroppens autoimmuna försvar när jag fick vaccinet. Så jag ska inte ta någon andra dos och inga andra covidvaccin heller, enligt läkaren, berättar Annelie.

Men du tvekar inte att rekommendera andra vårdanställda att vaccinera sig?

— Nej, absolut inte. Vaccinet är vår enda chans att få ordning på detta eländet. Det är tack vare att vi fått fram olika vaccin som vi människor fortfarande står på benen. Men jag rekommenderar att man ordentligt funderar igenom vilka överkänsligheter man eventuellt kan ha, innan man svarar nej på alla frågorna inför vaccineringen, säger Annelie Tankred.

LÄS MER: Lena, 73, jobbar för kommunen – men har inte fått vaccin: ”Jag blir förbannad”

Anders Åkvist, chefläkare i Region Halland, menar att biverkningarna som hittills blivit kända, ligger helt inom det förväntade.

– De absolut vanligaste, som kan drabba fler än en av tio som vaccineras är till exempel muskelvärk, feber och trötthet. Men det är ingenting som är unikt för dessa vaccinerna, vi vill ju att kroppens immunförsvar reagerar, säger han.

Misstankar om biverkningar rapporteras till Läkemedelsverket.

– Det handlar om fall där man i vården misstänker att det som inträffat kan ha ett samband med själva vaccineringen. För de här vaccinerna, precis som alla nya läkemedel, ska vi vara frikostiga med att rapportera. Samtidigt tror jag att många som vaccineras vet att vissa reaktioner är vanliga och inte tar kontakt med vården på grund av dem. Det är säkert fler som fått liknande biverkningar än de som rapporterats, säger han.

Läkemedelsverket har fått rapporter om biverkningar som feber, huvudvärk, frossa och muskelverk. Anders Åkvist förstår att det kan skapa oro hos allmänheten.

– Men man ska komma ihåg att symptomen är nästan alltid av övergående slag och att de oftast tyder på att immunförsvaret aktiveras som vi önskar. Vi ska inte glömma att de här vaccinen testats på 10 000-tals personer under vetenskapliga studier innan de godkänts. Vill man vara trygg och känna sig säker så finns det mycket information att hämta, till exempel på 1177.se eller på Folkhälsomyndigheten, säger han.

Ska personer som har allergier eller andra överkänsligheter vara särskilt försiktiga?

– Vi har inga signaler att dessa vaccinerna skulle innebära ökade risker för till exempel pälsdjursallergiker eller de som har hösnuva eller annan allergi. Men precis som damen i ditt exempel säger så ska man alltid svara ärligt och uppriktigt på hälsodeklarationen inför vaccineringen och om man haft allvarligare reaktioner tidigare bör man diskutera med sin läkare.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS