Arkivbild, en kran.
Arkivbild, en kran. Bild: Anders Ylander

Anställd på Lindomeföretag klämdes fast mellan tre ton tunga plåtar

Två pallplåtar som vägde över tre ton klämde fast den anställde. Det orsakade en fraktur och en blödning samt en sjukskrivning på tio veckor. Nu ska Lindomeföretaget Lambertsson Kran AB betala 100 000 kronor i böter.

ANNONS

Det var i samband med ett jobb i Malmö för ett år sedan som den anställde på Lambertsson Kran AB skadades allvarligt. Företaget har verksamhet i Lindome, Malmö, Stockholm och Piteå.

Den anställde skulle tillsammans med andra lyfta av två tunga pallplåtar från en lastbil. Plåtarna vägde 1 700 kilo var, med andra ord över tre ton. Plåtarna lyftes med hjälp av tunga och tjocka kedjor och ställdes i ett konstruerat plåtställ. Sedan skulle den anställde koppla loss plåtarna.

LÄS MER:Blev påkörd av bilist – cyklist fördes till sjukhus

För kunna koppla loss plåtarna klättrade den anställde upp på en stege mellan plåtarna. Det var då hen klämdes fast. Stödbenet vek sig.

ANNONS

– Det står i rapporten som vi har skickat in till Arbetsmiljöverket. Det var en sak som gick sönder, ett stöd som brast och som gjorde att den där pålen välte, säger Jan Heed, vd på Lambertsson Kran AB.

Fick en fraktur och en blödning

Den anställde fick en fraktur på bäckenet och även en blödning vid höften. Skadorna orsakade i sin tur en sjukskrivning i cirka tio veckor.

– Det är klart det är åt helvete när en människa bli skadad, sånt får ju inte hända. Det är väldigt tragiskt när våra medarbetare skadar sig i arbetet, säger vd:n Jan Heed.

LÄS MER:Bedragarens fräcka uppmaning: Kasta smycken genom fönstret

100 000 kronor i böter

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu utfärdat en företagsbot på 100 000 kronor. De skriver: ”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas for att förebygga brottsligheten”.

Den skyddsansvarige på företaget ska bland annat inte ha undersökt och bedömt riskerna samt kontrollerat hur företaget förvarade plåtarna.

– Vi beklagar givetvis att det här har hänt och det får inte hända. Vi hanterar inte material på det här sättet längre. Vi har helt slutat att göra på det viset.

Enligt företaget har det inte skett en liknade olycka tidigare.

– Det är extremt ovanligt att det händer saker, säger Jan Heed.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS