En tidigare intagen ungdom på Fagareds ungdomshem i Lindome döms för misshandel.
En tidigare intagen ungdom på Fagareds ungdomshem i Lindome döms för misshandel. Bild: Jonas Lindstedt

Anställd på Fagared blev misshandlad på jobbet – ung man döms

En ung man döms av Göteborgs tingsrätt för att ha misshandlat en anställd på Fagareds ungdomshem i Lindome. Själv ville mannen bli frikänd eftersom han anser att han inte kunnat kontrollera sina egna handlingar.

ANNONS
|

Händelsen har flera år på nacken men det är först nu som den har blivit föremål för rättslig prövning. Det var sommaren 2018 som en kille i övre tonåren utdelade två knytnävsslag mot en av de anställda på Fagareds ungdomshem.

Hemmet drivs av Statens institutionsstyrelse och tar emot ungdomar som har psykosociala problem eller ägnar sig åt missbruk eller kriminalitet.

De inblandade parterna är överens om att den nu dömde killen utdelade två knytnävsslag mot den anställde, varav ett träffade den anställde över käken. Men killen och hans advokat drev under rättegången linjen att han borde slippa bli dömd för misshandeln.

ANNONS

Detta eftersom han vid tillfället var inne i en psykos, som fick honom att tro att den anställde skulle våldta hans syster.

Domstolen anser dock inte att psykosen har gjort den dömde killen omedveten om konsekvenserna av misshandeln. Eftersom han agerade utifrån ett upplevt hot får det enligt rätten anses som att han visste vad han gjorde och att han var fullt införstådd med att han kunde skada den anställde.

Den dömde mannen slipper dock ett fängelsestraff. Tingsrätten anser att skyddstillsyn är en tillräcklig åtgärd för att få honom att inte återfalla i brottslighet.

ANNONS