Äntligen valborgsbrasa igen – så firade Mölndalsborna in våren vid Stensjön

Lördagens valborgsbrasa vid Stensjön var den första på tre år. Därför visste inte Hembygdsföreningen vad de kunde vänta sig i publikväg. Men valborgsfirarna kom, och de kom i mängd.
– Vi blev fler än senaste gången, det var väldigt roligt att se, säger ordförande Bo Ridderbjelke.

ANNONS

Mölndals hembygdsförening kunde inte ha bett om vänligare vädergudar än de som rådde över Mölndal och Stensjön under årets valborgsmässoafton. Behaglig temperatur på omkring 14 grader, milt skvimpande vatten, och viktigast av allt: helt vindstilla.

– De yttre förutsättningarna var väldigt gynnsamma. Med den vädertyp vi har här på västkusten blåser vinden vilt i olika riktningar, och då kan elden också svaja betänkligt. Men vår brasa brann rakt uppåt. Det var bra ur brandsynpunkt, säger Bo Ridderbjelke, ordförande i Mölndals hembygdsförening.

Fler firare

Senaste gången som valborgsbrasan tändes var före pandemin, 2019. Då kom runt 500 personer. Ett publikantal som brädades i år.

– En av våra medlemmar räknade besökarna väldigt fysiskt. Inte så att han gick och knäppte var och en på näsan, men han var mycket noggrann med räkningen, och kom upp till 550.

Var det väntat?

– Nej, vi visste inte någonting egentligen, eftersom vi haft uppehåll från traditionen så länge. Men det är glädjande att folk hittade dit ändå. Stämningen var god, och det blev varma applåder när Stensjökyrkans kör uppträdde.

Kriget och pandemin

Vårtalare var Mölndals-Postens chefredaktör Fredrik Hofflander, som bland annat berörde pandemin och kriget i Ukraina.

– Han var väldigt engagerad och aktuell i det. Han gjorde också en fin poäng i att bjuda fram till mikrofonen familjen Sribniak som flytt kriget, och som Mölndals-Posten ju gjorde ett reportage om för ett tag sedan. Det knöt ihop flyktingmottagandet i Mölndal med firandet, säger Bo Ridderbjelke.

Han tillägger:

– Traditionellt sett ska ett vårtal blicka tillbaka och beröra det år som varit, men också ingjuta förhoppningar inför framtiden. Och det får man säga att vårt flyktingmottagande är: en förhoppning om framtiden.

Stannar gärna

Valborgsbrasan brukade fram till 2012, i omkring 90 år, tändas på Störtfjällsberget. När bostäderna på Kvarnbyvallen byggdes blev det dock för nära bebyggelsen, och firandet fick flytta. Lördagens brasa var den tredje vid Stensjön.

Där blir den kvar, om Bo Ridderbjelke och Hembygdsföreningen får välja.

– Ja, vi ser gärna att vi håller till här framöver. Det har varit lite svävande sedan 2012, bland annat har vi hållit hit till i Kvarnbyparken. Men för fem år sedan kom vi till Stensjön och det känns som att vi har hittat rätt nu, säger han.

LÄS MER:Valborgsbrasan återvänder till Mölndal – här tänds den

LÄS MER:Därför firas det valborg med eld i Mölndal – och därför flyttade den till Stensjön

LÄS MER:Oksana flydde med sina barn från kriget i Ukraina till trygga Stensjön

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS