Apotekaren som polisanmälts hör hemma i Mölndal, men arbetade i en annan kommun.
Apotekaren som polisanmälts hör hemma i Mölndal, men arbetade i en annan kommun. Bild: Andreas Olsson

Apotekare förfalskade över 40 läkemedelsrecept – sades upp och polisanmäldes

En apotekare från Mölndal skrev vid över 40 tillfällen ut mediciner till sig själv och ett barn utan läkares godkännande. Nu är hon avstängd från jobbet, IVO-anmäld och polisanmäld.

ANNONS

Under sommaren sades en apotekare från Mölndal upp från arbetet på annan ort efter att det tidigare samma månad uppstått misstankar mot henne. Det var i början av augusti som hennes kollegor upptäckte att flera av hennes läkemedelsrecept innehöll felaktigheter som kunde tyda på förfalskning.

En intern utredning inleddes direkt och misstankarna kunde bekräftas. Det visade sig att apotekaren vid en lång rad tillfällen mellan januari 2021 och juli 2022 har förfalskat recept till både sig själv och andra.

29 recept till sig själv

Bland annat ska apotekaren ha förfalskat 29 recept till sig själv samt tio recept till en treåring.

Apotekaren, som själv inte är behörig att skriva läkemedelsrecept, har signerat dem med olika läkares signaturer. På samtliga 29 recept till sig själv har apotekaren skrivit under med en och samma läkares underskrift.

De flesta recepten hämtades ut av henne själv på den egna arbetsplatsen. I några fall beställde hon ut medicinen via ett apotek på internet.

Tidigare Lex Maria-anmäld

Redan dagen efter att misstankarna uppstått stängdes apotekaren av från arbetet för att sedan bli uppsagd när misstankarna bekräftats.

Händelsen har anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan framgår det att arbetsplatsen tidigare har lyft brister i apotekarens kompetens. Till exempel har har hon begått en felexpedition som även den anmäldes till IVO.

Apotekarens agerande har även blivit anmält till polisen samt Läkemedelsverket.

LÄS MER:Covidpatient testades inte – hann smitta andra patienter

LÄS MER:Fässbergshemmet granskas av IVO

LÄS MER:Läkare i Mölndal kan bli av med legitimationen efter skarp kritik av IVO

ANNONS