Arabiska teatern kommer till Mölndal

De har gjort över 400 föreställningar på arabiska och turnerat Sverige runt. På söndag kan vem som helst se deras nya föreställning Hjältinnor då Arabiska teatern kommer till Mölndal.

ANNONS

De senaste åren har flera böcker som framhäver inspirerande kvinnor lanserats på den svenska bokmarknaden. De är ofta riktade till barn och det är ur det berättargreppet som Hjältinnor skildras.

– Det är en barn- och familjeföreställning som utspelas på arabiska och genom en karaktär presenterar vi flera starka kvinnor som kämpade i sina länder och samhällen mot patriarkatet och fördomar, säger regissören Helen Al-Janabi.

LÄS MER:Här är julmarknaderna du inte vill missa

I böckerna som inspirerat föreställningen framställs kända kvinnliga förebilder från stora delar av världen men bara ett fåtal arabisktalande kvinnor nämns. Det ligger till grund för föreställningen som varar i 40 minuter. På scen får publiken se trettonåriga Leyla berätta om bland annat kvinnliga aktivister som kämpade för sina rättigheter under den arabiska revolutionen 2011.

ANNONS

– Vi börjar med Leyla som är nykommen till Sverige och hon har fått en uppgift i skolan. Hon ska göra en presentation om starka kvinnor så hon börjar prata om kvinnor som Greta Thunberg och Astrid Lindgren och sen pratar hon om kvinnor från arabiska länder, säger Helen Al-Janabi.

LÄS MER:Ungdomarna på Teaterhuset spelade revy: ”Mycket av allt”

Öppen för alla

Leyla spelas av Leen Hashisho och förutom den karaktären skildrar hon även hjältinnorna.

– Leyla försöker härma de här kvinnorna och när hon härmar kvinnorna så går jag ännu mer in i karaktären och glömmer bort publiken ännu mer. Så det känns jättekul att jag får hoppa mellan karaktärerna, säger Leen Hashisho.

Enligt Leen Hashisho så upplever hon att publiken blir inspirerade och glada när de känner igen karaktärerna hon skildrar. Hon härmar olika dialekter och rör sig som hjältinnorna gör.

LÄS MER:Efter pandemin – nu sätter Teater Glädje upp Stormen: ”Jag har varit så rastlös”

– En av dem har varit min idol. Att se publiken bli glada när de känner igen låtar, hur personen rör sig och pratar. Det gör mig jätteglad och så fort jag ser energin hos dem vill jag bara göra ännu mer, säger Leen Hashisho.

Föreställningen är öppen för alla och spelas på Gamla torget på söndag. Arabiska Teatern gör teater till arabisktalande barn och unga, familjer som vanligtvis inte kan ta del av scenkonst på sitt modersmål. För den som inte förstår arabiska finns hörlurar tillgängliga med svensk översättning.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS