Århundradets Mölndalsbo gör succé – så många har röstat

Fem profiler gör upp om att bli Århundradets Mölndalsbo – och engagemanget för tävlingen är stort. På måndagen hade det kommit in nästan 750 röster.
– Vi har märkt att det diskuteras flitigt och att alla fem kandidater har sina starka supportergrupper, säger reportern och projektledaren Elvira Linderot. Klicka här för att komma till röstningssidan!

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I samband med Mölndals stads 100-årsjubileum vill Mölndals-Posten göra något särskilt för att berätta om stadens historia. Det har bland annat lett till satsningen Århundradets Mölndalsbo.

De senaste veckorna har tidningen publicerat flera artiklar och listor med betydelsefulla Mölndalsprofiler – allt från politiker till konstnärer. Dessutom har fem toppkandidater valts ut, som slåss om att bli just Århundradets Mölndalsbo.

Vem är det som bestämmer då? Jo, det är ni läsare. Omröstningen startade 2 maj och på måndagen 9 maj hade det kommit in runt 750 röster.

Klicka här för att komma till röstningssidan!

– Det är förstås både roligt och sporrande. Som reporter vill jag gärna tro att det till viss del beror på vårt gedigna arbete, men samtidigt är det helt uppenbart att stadens historia engagerar. Mölndalsborna är stolta över ortens söner och döttrar, och det har de alltid varit, säger Tobias Holmgren som är en av två projektledare för satsningen.

Stort engagemang

Den andra projektledaren är reporter Elvira Linderot. Tillsammans med läsare och lokala experter har de tagit fram listan över de betydelsefulla Mölndalsprofilerna.

– Det är jättekul att se ett sånt engagemang från läsarna och att så många röstar, säger hon, och tillägger:

– Vi har märkt att det diskuteras flitigt och att alla fem kandidater har sina starka supportergrupper. Det roliga är att samtalet inte bara hålls på nätet via våra sociala medier, utan också ute i butiksköerna, på pendeln och på uteserveringarna.

Trodde ni att det skulle bli ett sådant genomslag?

– Jag visste ju att vi hade ett enastående fint koncept på gång, och att Mölndals-Postens maktlista blev väldigt läst och omdiskuterad, säger Tobias Holmgren.

– Dessutom har ju vår Arkiverat-satsning med bidrag från kommunens hembygdsföreningar, Stadsmuseet och Föreningsarkivet blivit en smärre succé. Men 750 röster? På så kort tid? Nä. Jag är mindblown. Vem hade kunnat förutse något sådant.

Klicka här för att komma till röstningssidan!

Det här med att utse Århundradets Mölndalsbo, varför ska man göra det?

– Varför inte, höll jag på att säga. Nej, men allvarligt: Lindome, Kållered, Hällesåker och Mölndal har fostrat och närt så enastående många kulturhjältar, politiska sluggers, samhällsbyggare och rena original – samtidigt är det sällan, för att inte säga aldrig, som dessa omnämns när Sveriges eller ens Göteborgsområdets historia ska skrivas. Det är galet, fullständigt galet. Vi vill att Mölndalsborna ska firas, och vilken plats bättre för det än stadens egen tidning? säger Tobias Holmgren.

Vad händer nu?

– När röstningen är avslutad 15 maj sätter jag och Tobias oss ner för att räkna. Efter att vi kunnat utläsa vilken Mölndalsprofil som våra läsare har korat till vinnare, håller vi det för oss själva ända till jubileumsfestivalen Mölndalsdagarna 4 juni. Namnet avslöjas då på scenen, förhoppningsvis med en anhörig eller personen själv närvarande, och det blir blommor, diplom, folkets jubel och allt det där som kännetecknar en riktig folkfest. Vi kommer att ha askul, jag lovar, säger Elvira Linderot.

Århundradets Mölndalsbo: Plats 100–65

Århundradets Mölndalsbo: Plats 64–31

Århundradets Mölndalsbo: Plats 30–6

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS