Arkitektstudenten och Mölndalsbon Katarina Karlkvist kommenterar några av kommunens nyaste byggnader.
Arkitektstudenten och Mölndalsbon Katarina Karlkvist kommenterar några av kommunens nyaste byggnader. Bild: Matilda Spetz

Arkitektstudenten tycker till om nybyggen i Mölndal

Det byggs så det knakar i Mölndal. Arkitektstudenten och Mölndalsbon Katarina Karlkvist följde med Mölndals-Posten för att kommentera några av kommunens nyaste byggnader.
– Jag tycker att det är ett projekt som ticks all the boxes, säger Katarina Karlkvist.

ANNONS
Studenten om arkitekturen i Mölndal
Bild: Matilda Spetz

Stadsbiblioteket

Ingen fyr

Byggdes: Det nya stadsbiblioteket byggdes 2016. Att bygga ett nytt bibliotek var prioriterat då det tidigare legat i Möllan sedan 1959. I slutet av 2017 kunde den nya lokalen på Bergmansgatan 29/Brogatan 40 invigas och det nya biblioteket öppnade för allmänheten.

Katarinas kommentarer:

– Jag tycker att det är ett projekt som ticks all the boxes. Byggnaden smälter in bra med resten av miljön. Vid ingångarna har de använt cortenstål vilket återkommer i till exempel parkeringshuset. Allt hänger liksom ihop. Själva läget är ganska ihoptryckt men det är ett toppenläge för en samlingspunkt.

Hon fortsätter:

– De stora fönsterna släpper in mycket ljus. Enda risken med stora fönster är att det kan bli väldigt varmt. Men det ser ut som att de har lyckats lösa det med gardiner.

Katarina funderar en stund och går ett varv runt glasbyggnaden.

– Det finns nog ingenting som jag inte gillar med det här projektet faktiskt. Det finns andra fastigheter som drar till sig mer uppmärksamhet. Men samtidigt sticker biblioteket ut med sitt lågmälda utseende.
Bild: Matilda Spetz

Bergskroken 7 och 11

Ingen fyr

Byggdes: I början av 2016. Bostäderna var inflyttningsklara 2018 och det finns totalt 85 lägenheter. Krokslätts fabriker är ett anrikt textilindustriområde som har förändrats mycket de senaste åren.

Katarinas kommentarer:

– Om jag hade fått göra vad jag ville hade jag minskat på skalan något. Det känns som att det blir närmre då på något sätt. Men jag gillar att de har jobbat med solavskärmningar i trä. Det ser man inte så ofta i Sverige. Folk kan tycka att det ser fläckigt ut, men med mina arkitektglasögon tycker jag att det känns naturligt och ser charmigt ut. Men det kan vara en grej som andra kan störa sig på.

Hon fortsätter:

– Jag gillar att läget är naturnära och att naturen speglas i byggnaderna. Träinslagen gör mycket. Det är verkligen trendigt att använda trä just nu.

Hon vänder sig om och spanar mot balkongerna som tillhör Bergskroken 5–13.

– De där balkongerna är rätt speciella. Jag hade nog inte gjort så. Hur använder man dem ens, säger hon och skrattar.
Bild: Matilda Spetz

Kvarnbytornet

Ingen fyr

Byggdes: Byggnationen startade i januari 2018 och avslutades under sommaren 2020. Samtliga bostäder var inflyttningsklara i mars 2020. Kvarnbytornet har varit en nybyggnation som väckt starka känslor. Upprörda röster har uttryckt besvikelse över att det byggts ytterligare ett höghus i Mölndal – och speciellt i anslutning till de anrika husen vid forsen.

Katarinas kommentarer:

– Det här är ju inte den vackraste byggnaden jag sett. Men den får godkänt. Det är roligt när man bygger höga hus på höga höjder.

Hon spanar upp mot den vita fasaden och funderar på färgvalet.

– Vita fasader är känsliga och kan upplevas som smutsiga i högre grad än andra färger. Det måste vara svårt att tvätta de här huset. Men det passar ändå in på något sätt. Jag har svårt att se att något skulle kunna knyta ihop alla de här delarna. Det är nästan som om de lagt till en grej till i den befintliga röran. Det kan inte ha varit helt lätt att bygga det här.
Bild: Matilda Spetz

Tulebodalen

Ingen fyr

Byggdes: De fyra husen stod klara i september 2018 och projektet är en del av Ikeas Boklokkoncept. Totalt finns det 30 lägenheter som ligger mitt emot Kållereds idrottsplats.

Katarinas kommentarer:

– Här tycker jag att de har använt väldigt mysiga färger. Dova toner ligger verkligen i tiden. Men sen ser jag en stege där, och ventilationen syns precis under. Det hade kanske gått att göra det snyggare på något sätt. Det känns som att det är tillagt lite på slutet.

Hon fortsätter:

– Husen ligger nära vägen men de här gräsvallarna borde fånga upp lite av bruset. Det syns att de har jobbat med det. Jag får lite industriella vibbar av de upphängda balkongerna där, säger hon och pekar.

Hade du kunnat tänka dig att bo här?

– Kanske om tio år. Det här känns som väldigt klassiska radhusbyggnader i ett område för barnfamiljer.
Bild: Matilda Spetz

Tillbyggnaden av Almåshallen

Ingen fyr

Byggdes: Idrottshallen och Almåsskolan byggdes 1971 och 2018 fick Almåshallen sin tillbyggnad. Den nybyggda hallen är på närmare 3 000 kvadratmeter och ligger precis i anslutning till originalbyggnaden.

Katarinas kommentarer:

– Det här är väl väldigt likt den tidigare byggnaden? Tillbyggnaden passar bra ihop med originalbyggnaden och de har tagit estetiken och känslan men gjort det lite roligare. De har använt olika nyanser av grått men även piggat upp det lite med färg. Då blir det inte sådär stramt och vuxet. Jag kan tänka mig att de valt att jobba med färgerna för att det ska bli enkelt för barnen att hitta. Det är pedagogiskt att ha olika färger längs dörrarna för då blir det lättare för barnen att hitta.

Finns det någonting som du skulle vilja lägga till?

– Det är svårt att göra en så stor fasad spännande men jag hade önskat en plantering eller något grönt för att göra det mysigare. Det hade behövts något som mjukar upp det lite.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS