Astra Zeneca exporterar till Ryssland – för miljardbelopp

Det Mölndalskopplade läkemedelsbolaget Astra Zeneca exporterar produkter till Ryssland sedan kriget bröt ut – för flera miljarder kronor. Det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS

Bolaget, med säte i Mölndal, har exporterat kemikalier för totalt 2,2 miljarder kronor mellan mars och december i fjol. Det är nästan en dubblering jämfört med vad bolaget exporterade till Ryssland året dessförinnan, rapporterar Sveriges Radio.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari i fjol har flera svenska bolag slutat exportera varor till Ryssland. Totalt var den svenska exporten till Ryssland mellan mars och december i fjol 6,4 miljarder kronor.

Tusentals anställda i Ryssland

Astra Zeneca har en fabrik i Kaluga i Ryssland, och har enligt den senaste årsredovisningen 2 000 anställda i landet.

Det finns inget som tyder på att Astra Zeneca bryter mot några sanktioner riktade mot Ryssland.

ANNONS

När Mölndals-Posten söker Astra Zeneca för en intervju får vi en skriftlig kommentar, som är samma som den de skickat till andra medier. Där står det att: ”För många patienter är våra läkemedel livsviktiga. Tillgång till våra läkemedel för alla patienter har varit och fortsätter därför att vara vår högsta prioritet och sker i enlighet med de sanktioner och regler som finns.”

Astra Zeneca skriver att de följer de sanktioner och regler som EU har infört. De skriver också att läkemedel till stor del är undantagna från EU:s exportrestriktioner mot Ryssland, av humanitära skäl.

Astra Zeneca hänvisar även till ett uttalande från i julas där företaget skriver att det på grund av invasionen inte längre gör några kliniska prövningar eller nya investeringar i Ryssland.

LÄS MER:Han blir vd för läkemedelsjätten

LÄS MER:Här finns sommarjobben i Mölndals kommun

LÄS MER:Inflyttningen i Goco house är igång – företag, restaurang och kafé tar plats

ANNONS