Åtta konstnärer från Mölndal ställde ut i årets konstrunda

Helgens konstrunda var minst sagt koncentrerad. Sex av åtta Mölndalskonstnärer visade upp sina alster vid Gamla torget.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under namnet Konstriket har konstnärer från fem kommuner ställt ut sina verk vid samma tillfälle i tiotalet år. Oftast i egna ateljéer men i Mölndal var det i helgen stark koncentration till två lokaler vid Gamla torget där sex av åtta konstnärer visade upp sina alster.

– Å ena sidan skulle jag gärna vilja visa upp min verkstad men å andra sidan så blir det enkelt för besökarna när så mycket är samlat, säger silversmeden Annika Holmstén från Kållered.

LÄS MER:Konstnären Benedikte ska dansa bland träden

En helg med konstfokus

Under lördagen hittade ett hundratal till den tidigare brandstationen vid torget liksom till Götiska huset. Och under söndagen kom besökarna i strid ström.

– Jag har varit med i åtta år. Det blir verkligen en helg med fokus på konsten, fortsätter Annika Holmstén.

De ställde ut

Vid Gamla torget: Gunilla Heidenberg (akryl), Elin Lund Gillberg (akvarell), Erland Holmström (träarbeten), Marianne Lundström (akvarell, pastell, akryl, textilmåleri, foto mm), Annika Holmstén (silversmide och smyckesdesign), Marie Magnusson (olja med cold wax)

I hemateljé: Marie-Christine Zandian (olja, akryl, akvarell, pennor, tusch, tryck) och Ann Hillberg (olja).

Under helgen ställde sammanlagt 92 konstnärer ut i Mölndal, Härryda, Partille, Lerum och Alingsås.

För Elin Lund Gillberg, socionom i Mölndals stad, har målandet i akvarell blivit en allt mer seriös fritidssysselsättning. Det fungerar bra för en heltidsarbetande tvåbarnsmor att emellanåt kunna dra sig undan till bostadens målarrum. Efter två egna utställningar på Freadals gård i Åsa är det nu premiär för konstrundan.

LÄS MER:Sa upp sig för sin konst: ”Har aldrig varit så här lycklig”

– Ibland målar jag speciella platser, ibland målar jag bara på känsla. Med akvarell kan man aldrig veta hur det ska bli, det får helt enkelt växa fram, säger Elin Lund Gillberg.

Målar för Etiopiens barn

Bredvid henne står Krokslättsbon Marianne Lundström och sprudlar. Hon berättar om hur konstintresset kom till henne i samband med en alphakurs i Fässbergs kyrka 2010. Akvarell, pastell, akryl och foto är bara några av de tekniker Marianne använder. Dessutom ger hon varje år ut en almanacka där vinsten går till insamlingen Hopp för barn i Etiopien.

– Jag har samlat in 108 000 kronor på kalendern och på att jag och tidigare kyrkoherden Gunnar Lindskog har uppträtt i olika kyrkor.

LÄS MER:Sven-Eric ställer ut akvareller – säljer konst för välgörenhet

Konstvana besökare

Bland besökarna i lokalen finns bland andra paret Elisabeth och Per Neverland från Toltorp.

– Jag är verksam här i Mölndals målarskola och har själv lärt mig måla här. Vi är jättekonstintresserade, säger Elisabeth Neverland.

Brukar ni komma besöka konstrundan?

– Vi har tittat på andra platser och ser på konst när vi kan. Jag var intresserad av hur det såg ut i lokalen och det blev ett bra tillfälle att se Mölndalskonstnärerna.

LÄS MER:Ny utställning på Mölndals stadsmuseum: ”Berör den nutida situationen för tatuerare”

På det meningsutbyte paret har med Elin Lund Gillberg framgår deras konstintresse tydligt, även om Per vill tona ner det.

– Jag följer bara med henne, säger han och ler samtidigt som han nickar mot sin hustru.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS