Sisjöbadet i Mölndals kommun.
Förra året var det mycket folk vid badsjöarna i kommunen, bland annat vid Sisjöbadet. Bild: Arkivbild

Badplatser och parker i Mölndal kan stängas vid trängsel

I sommar kan politikerna stänga ner allmänna platser, som sjöar och parkområden. För den som bryter mot förbudet väntar böter på 2 000 kronor.
– Vi har inte velat låsa fast oss vid några specifika platser men det är klart att vissa ställen, som Sisjöbadet, är mer känsliga än andra, säger oppositionsrådet Stefan Gustafsson (S).

ANNONS
|

I fjol skrev Mölndals-Posten om trängsel och trafikproblem kring flera sjöar i kommunen. Vid Sisjön gjordes parkeringen om, vid flera sjöar infördes fyratimmarsparkering och vid infarten till Södra Långvattnet sattes en bom upp och tillät inga bilar alls.

Då hade kommunen ingen möjlighet att stänga ner badplatser – men nu ser läget annorlunda ut.

LÄS MER:Pandemisäkert lopp ska ta Toltopsskolans blivande femmor till Sparreviken

I början av året klubbades regeringens pandemilag. Den gör det möjligt för kommuner att införa särskilda och tillfälliga regler för att minska trängseln på populära platser.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

22 april fattade Göteborgs fullmäktige sitt beslut. Grannkommunen har nu möjlighet att införa tillfälligt vistelseförbud i till exempel Slottsskogen eller vid Delsjöbadet.

ANNONS

Inga specifika platser

I Mölndals stad har politikerna tänkt lite annorlunda.

– Vi har inte velat låsa fast oss vid några specifika platser men det är klart att vissa ställen, som Sisjöbadet är mer känsliga än andra, säger oppositionsrådet Stefan Gustafsson (S).

I stället för att peka ut specifika platser har Mölndals stad tagit fram rutiner för hur de ska hantera trängsel vid badsjöar och andra allmänna platser.

LÄS MER:Restaurang öppnar boulebana vid Mölndals torg

Det slutgiltiga beslutet om rutinerna tas av fullmäktige i juni, men i förslaget står det bland annat: ”De platser som kan komma i fråga är parker, badplatser och liknande platser dit allmänheten har tillträde. Ett förbud får inte avse platser där det bedrivs näringsverksamhet eller offentlig verksamhet av mer betydande omfattning, till exempel köpcentrum och bibliotek, eller platser som framför allt används för att förflytta sig från en plats till en annan, till exempel gågator och bilvägar.”

Ska informera först

Det står också att trängseln i första hand ska motverkas genom informationsinsatser. Det kan handla om att sätta upp skyltar och uppmana till avstånd.

Om det inte hjälper kan kommunstyrelsen besluta om ett vistelseförbud, vilket innebär att det blir olagligt att vara på platsen. Beslutet ska gälla två eller tre veckor i taget, sedan måste det omprövas.

LÄS MER:Brattåsparken – en nyanlagd oas i centrala Kållered

– Om det handlar om ett akut beslut så finns det en möjlighet till ordförandebeslut men frågan ska ändå samrådas med bland annat regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten så vi kommer ändå att behöva viss framförhållning, säger Henriette de Maré som är stadsjurist.

Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Emmy Jonsson

Tar beslutet

Det är Kristian Vramsten (M), ordförande i kommunstyrelsen, som kan fatta det akuta beslutet om att stänga till exempel Sisjöbadet eller Stadshusparken. Även Stefan Gustafsson (S) som är vice ordförande, kan ta ett sådant beslut.

– Vi ska vara restriktiva i det här. Det finns en positiv stämning i Mölndal och hela landet, med ökad vaccinationstakt och att det går åt rätt håll. Så jag tycker man ska vara försiktig med att stänga nya saker om det inte är påkallat, säger Kristian Vramsten (M).

LÄS MER:Långa köer till vaccination i Lindome vårdcentral

Han hoppas att kommunen ska slippa stänga ner platser.

– Det jag kan tänka mig är att det skulle kunna bli en diskussion om badplatser om det blir fint väder. Men jag hoppas och tror att det inte ska behövas.

Om det trots allt införs vistelseförbud på en plats ska där sättas upp tydlig information om vad som gäller. Är det lämpligt kan området också spärras av fysiskt.

För den som bryter mot förbudet och ändå slår sig ner på en förbjuden strand eller parkbänk väntar böter på 2 000 kronor.

LÄS MER:Nya beskedet: Hela förskolan kan behöva rivas

ANNONS