Experten säger att man alltid är skyldig att markera en isvak.
Experten säger att man alltid är skyldig att markera en isvak. Bild: Arkiv

Barn föll ner i isvak: ”De måste markeras”

Vid Tulebosjön uppges barn ha trillat i vattnet efter att någon gjort hål i isen. Jan Insulander, expert på issäkerhetsrådet, säger att det är jätteviktigt att markera en isvak.
– Det är man skyldig att göra, säger han.

ANNONS
|

Den senaste tiden har flera personer upptäckt hål i isen på Tulebosjön och Färås tjärn, som i folkmun kallas för Bergsjön.

– Det var upphackat vid stegen och antagligen är det någon som har vinterbadat, säger Gunilla Alnervik som var uppe vid Färås tjärn i fredags.

Dagen innan hade hennes son varit vid sjön och sett isvaken. Efter det postade hon ett inlägg i Facebook-gruppen Kållered, där hon uppmanade alla att ta det försiktigt på isen.

– Först trodde jag att isvaken varit omarkerad, men sen dubbelkollade jag med min son och tydligen hade det legat en gren där, säger Gunilla Alnervik.

ANNONS

Hål i isen

Men så var det inte vid Tulebosjön. Den 8 februari varnade en annan person i samma Facebook-grupp för att det fanns en omarkerad isvak där. Efter det kommenterade en förälder vars barn hade trillat i vattnet, men lyckats ta sig upp.

– Det är ju uppenbarligen är fara när barn har trillat i. Ska man göra hål i isen måste det ju märkas upp ordentligt, säger Gunilla Alnervik.

Jan Insulander är projektledare på issäkerhetsrådet. Han blir upprörd när han hör om den omarkerade isvaken.

– Så får man inte göra. Har man gjort en isvak så måste man märka ut den. Det gör man med granruskor, eller ännu bättre med trafikkoner och snören, säger han.

Vad ska man tänka på om man gör hål i isen?

–Det måste synas på något sätt. Är det inte markerat och någon druttar i, då kan du ha begått ett brott. Det finns en lag om skydd mot olyckor.

Gunilla Alnervik vill inte hindra någon från att vinterbada, men tycker det är viktigt att folk tänker till.

– Vinterbadandet har ju ökat i popularitet och då är det viktigt att man vet vad som gäller, säger hon.

Andra saker att tänka på när man ska ut på de frusna sjöarna är att alltid ta med sig en kompis.

– Det är svårt att ta sig upp själv. Sen ska man ha med sig isdubbar, och en ispik för att testa isen, säger Jan Insulander.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

Issäkerhet

På hemsidan Issäkerhet.se finns tips och råd om säkerhet på isen.

Issäkerhetsrådet och Issäkerhet.se är ett samarbete mellan Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, Friluftsfrämjandet, Sjöräddningssällskapet, Skridskonätet och Sportfiskarna.

ANNONS