Barnmorskemottagning i Lindome lånar ut personal till förlossningen på Östra sjukhuset

Barnmorskemottagningen i Lindome har hållit stängt under våren för att de har lånat ut personal till förlossningen på Östra sjukhuset. Chefen utesluter inte heller att man även i framtiden kan komma att låna ut barnmorskor.

ANNONS
|

I Mölndal finns två barnmorskemottagningar, en i Krokslätt och en i Lindome. Den senare är just nu stängd, vilket inte är ovanligt då den brukar hålla stängt under sommaren för att de två barnmorskor som jobbar där ska kunna ha semester. I år slog den dock igen redan i mars.

– Så brukar det inte vara, det beror på att vi har lånat ut barnmorskor till förlossningen, säger Agnetha Kjellberg, enhetschef för Mölndals barnmorskemottagningar i Lindome och Krokslätt.

Varför har ni gjort det?

– Det kan du ju läsa i tidningen, men det är en stor personalbrist på Östra sjukhuset som har gjort detta. Det är första gången vi lånar ut barnmorskor på det här sättet och det beror på att det just där och då fanns den kompetensen.

ANNONS

Inte påverkat vården

På så vis har de kvinnor som vanligtvis brukar gå till mottagningen i Lindome hänvisats till den i Krokslätt istället. Agnetha Kjellberg upplever dock inte att den tidiga stängningen har haft någon påverkan på Mölndals mödravård i stort.

– Nej, det tycker jag inte. Det är ju inte långa biten för kvinnorna att åka från Lindome till Mölndal. Vården och kompetensen finns ju även i Mölndal, så det kan jag å det bestämdaste säga att det inte har varit någon påverkan på dem.

Inte heller upplever hon att trycket på mottagningen i Krokslätt har blivit för stort.

– Vi har haft möjligheten att ta emot den strömmen, så det har fungerat, säger Agnetha Kjellberg.

”Frivillig basis”

Så som läget ser ut just nu planerar mottagningen i Lindome att öppna som vanligt igen i slutet av augusti. Överlag menar Agnetha Kjellberg att samarbetet med Östra Sjukhuset har fungerat bra.

– Det är ju ett givande och ett tagande. Det är ju så att akutsjukvården är överordnad och den måste ju funka. Det har varit självklart för alla verksamheter som kan hjälpa till att vi gör det, säger hon.

Agnetha Kjellberg utesluter inte heller att det skulle kunna bli aktuellt att låna ut en barnmorska till förlossningen igen.

– Det bygger i sådana fall på frivillig basis och att verksamheten kan släppa någon. Vi kommer aldrig att tvinga någon att gå, säger hon.

Så om behovet finns och om det finns barnmorskor som vill kan ni låna ut igen?

– Ja, om vår verksamhet tillåter det – den måste ju fungera, säger Agnetha Kjellberg.

LÄS MER:Experten tipsar: Så gör du om du blir ormbiten

LÄS MER:Johan Lenngren, 46 år, blev av med sitt boendestöd – tvingas tas om hand av sin mamma

LÄS MER:Personlig assistent sparkade vårdtagare i rumpan – stängs av

ANNONS