Sex linjer i Mölndal har barnstolar ombord på bussarna.
Sex linjer i Mölndal har barnstolar ombord på bussarna. Bild: Västtrafik

Barnstolar för de minsta på bussarna

Västtrafik har börjat förse sina bussar med barnstolar för att även de minsta ska kunna åka buss på ett säkert sätt. I Mölndal är det 13 bussar på sex linjer som har barnstolar ombord. Varför gör ni det här?

ANNONS

I veckan gick Västtrafik ut med att man installerat och fortsätter installera barnstolar i ett flertal bussar i Västra Götalandsregionen.

I Mölndal har man barnstolar på tretton bussar på sex linjer som trafikerar landsbygden.

– Det är på så kallade klass-2-bussar, de som går på landsbygden och har säkerhetsbälten ombord, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Linjerna det gäller i Mölndal är 760, 761, 762, 763, 765 och 767. Där har man säten för barn som är bakåtvända och sitter på ryggen till stolen framför.

– V började med detta från och med förra året i regionen. I Mölndal fick man bussar med barnstolar i december när en ny upphandling, där man fick elbussar, gjordes.

ANNONS

– Som alltid är det viktigt för oss att förbättra och utveckla trafiksäkerheten på olika sätt och det här är ett sätt att höja trafiksäkerheten även för de minsta resenärerna. Det är en lösning som underlättar för föräldrar eller andra som har med sig småbarn att resa säkert med oss.

När man använder en barnstol fälls sätet framför framåt vilket gör att det inte går att sitta på den platsen. Henrik Kjellberg säger att det är en effekt som blir av att man försöker höja säkerheten för barnen.

– Alla kan inte garanteras sittplats eller ett säte där det finns barnstol. Nu skapar vi en ny möjlighet för fler att kunna resa med oss på ett trafiksäkert sätt, vilket jag tror är positivt. Utifrån den enorma respons vi fått från kunder, i bland annat sociala medier, verkar det också ha varit efterlängtat, svarar han på frågan.

Införandet av barnstolar på bussarna sker stegvis i regionen i takt med att nya upphandlingar görs.

– I samband med att vi köper in nya bussar, så ställer vi det kravet i trafikavtalen.

Sammanlagt har 200 bussar nu barnstolar i regionen och just nu finns merparten av dem i bussar i Sjuhäradsregionen.

I nuläget finns ingen exakt tidsplan när alla bussar ska ha barnstolar ombord.

– Det kan ta några år, säger Henrik Kjellberg.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se

ANNONS