Batteribranden i Sisjöns industriområde har blossat upp

Litiumbranden i Sisjöns industriområde blossade upp igen. Personer i närområdet uppmanades stanna inomhus. Räddningstjänsten var på plats med fem enheter.
– Tanken är att vi ska försöka sänka ner hela containern i en annan container fylld med vatten, säger Gunnar Skaven vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Vid lunchtid under torsdagen blossade batteribranden upp igen.

– Räddningstjänsten är framme och kollar vad som behöver göras på plats. Enligt samtalet som kom in så ryker det igen, säger teamledare på SOS Alarm.

Det rörde sig om fem fordon från räddningstjänsten som var framme på plats. Även ambulans åkte ut på ärendet, enligt SOS Alarm.

Finns risk för explosion

Polisen skrev på sin hemsida att räddningstjänsten kylde ner på plats för att undvika explosion.

– För att minska explosionsrisk så sprutar de vatten på det. Så länge de gör det ska det inte finnas större risk, säger Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.

Utrymmer ni i närområdet?

ANNONS

– Nej, det är tvärtom, att man ska inrymma och inte gå ut.

Polis spärrade av området och säkerställde att allmänhet inte skulle komma för nära containern.

– Det är en del avspärrningar, jag vet inte exakt hur stora. Det är för att inte någon allmänhet ska kunna gå in i området, säger Karlsson.

Kemisk reaktion i batterierna

Efter lunch skickades ett pressmeddelande ut från räddningstjänsten.

I det skrev man att det ryker i ”begränsad omfattning” och att det beror på att det skett en kemisk reaktion i batterierna, ”så kallad termisk rusning, som uppstår vid brand i litiumbatterier”.

Inget nytt VMA skickades ut. Enligt Gunnar Skaven, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, tog det lite tid med logistiken att kyla ned containern.

– Tanken är att vi ska försöka sänka ner hela containern i en annan container fylld med vatten, säger han.

Vid 18-tiden uppdaterade räddningstjänsten pressmeddelandet. Då var arbetet avklarat och det fanns inte längre någon påverkan på omgivningen.

”Räddningstjänsten är därmed avslutat och ärendet är överlämnat till ägaren.”

Började under onsdagen

Branden började vid lunchtid på onsdagen. En container med litiumbatterier började brinna och farlig rök spred sig. I samband med det skickades ett VMA ut till Mölndal och Göteborg.

En stor räddningsinsats jobbade länge med branden i Sisjöns industriområde, och man trodde att den var släckt. Nu har den alltså blossat upp igen, vilket P4 Göteborg var först att rapportera.

LÄS MER:Efter VMA:t i Mölndal – Eklandaskolan stängde in eleverna

LÄS MER:VMA – därför får inte alla meddelandet när något allvarligt händer

LÄS MER:Eklandabon bevittnade VMA-branden i Sisjön: ”Kändes tryggt”

ANNONS