Tio gånger fler rapporter har inkommit till SVA vecka 26 om sjuka eller döda fåglar jämfört med samma vecka förra året.
Tio gånger fler rapporter har inkommit till SVA vecka 26 om sjuka eller döda fåglar jämfört med samma vecka förra året. Bild: Mareike Timm

Bekräftat: Smittsam influensa bakom fågeldöd

En explosionsartad ökning av inrapporterade fall av sjuka eller döda havssulor längs med västkusten har noterats av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) under juni. Nu kan myndigheten konstatera att det är ett nytt utbrott av fågelinfluensa som ligger bakom fågeldöden.

ANNONS
|

Totalt har fågelinfluensa kunnat påvisas hos sex havssulor upphittade på västkusten och Hallandskusten hittills, och ett fortsatt analysarbete pågår. Det meddelar SVA i ett pressmeddelande på tisdagen.

I Mölndal har man hittills bekräftat ett fall av fågelinfluensa hos en död havssula som hittades i slutet på maj i år.

Men senast förra veckan trillade en sjuk havssula ner i en trädgård i Mölndal. Fågeln fick senare avlivas av jägare.

Enligt SVA:s har man hittat en havssula som var smittad i Mölndal. Har det kommit in fler fall som inte finns med på listan?

– Jag vet att det är en lång rad som har kommit in från västkusten som inte står med. De håller på att undersökas nu, så vi misstänker att det blir fler under veckan, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

ANNONS

LÄS MER:Fågeln föll ner från himlen – misstänks vara sjuk

Under våren och sommaren har det kommit rapporter om att fågelkolonier i bland annat Norge, Island och Danmark drabbats av dödliga utbrott – och nu bekräftas samma lägesbild i Sverige. Dödsfallen kan kopplas till en smittsam fågelinfluensa som legat bakom ett stort antal döda havssulor i Skottland och Nordamerika.

Mölndal ligger ju inte vid havet – varför hamnar en havssula här?

– Det här är något som vi inte har så mycket kunskap om. Vi ser dem inte här normalt, de befinner sig vanligtvis långt ut till havs. Att de har hamnat här är inte normalt och ett tecken på att de är sjuka, säger Malin Grant.

Hög dödlighet

Utbrottet verkar främst drabba fågelarter som häckar i kolonier, som exempelvis havssula, fisktärna och skrattmås.

Tidigare utbrott av fågelinfluensan har normalt sett minskat under sommarhalvåret. Men ifjol noterades hur viruset ”översomrade”, något som tycks vara fallet även i år. Det innebär även en ökad risk för smittspridning under hösten och vintern.

Finns det en koppling till klimatförändringar?

– Det vågar jag inte svara på. Det vet jag inte om det finns forskning om. Vi vet ju att det finns förändringar i våra fågelpopulationer, vi har sett ett ökat antal gäss bland annat – men det vet jag inte om det är kopplat klimatförändringar, säger Malin Grant.

Enligt SVA är viruset väldigt smittsamt och därför råder man också djurägare att i största möjliga mån undvika att tamfåglar kommer i kontakt med vilda fåglar.

Om man stöter på en sjuk fågel är det i första hand en själv som får hantera det. Vill man inte själv avliva djuret kan man exempelvis vända sig till en kommunjägare.

Vid hantering av en död fågel med misstänkt fågelinfluensa bör direktkontakt undvikas genom att använda handskar och vränga en plastsäck om djuret.

Varför är den här smittspridningen viktig att uppmärksamma?

– Fågelinfluensen utgör ju ett hot för både vilda och tama fåglar. För oss är det viktigt att följa smittläget för att förebygga smittspridningen. Det är ju svårt hos vilda fåglar, men vi kan ange strikta riktlinjer till de som har fjäderfän och informera om att riskerna är nu är stora, säger Malin Grant.

Rapportering av döda fåglar

Den som hittar en vild fågel som verkar ha självdött eller som ser sjuk ut bör inte vidröra djuret.

Istället rekommenderas personen ta kontakt med Statens Veterinärmedicinska Anstalt och där rapportera sitt fynd via ett digitalt formulär.

Källa: SVA

LÄS MER:Fall av fågelinfluensa i Mölndal

LÄS MER:Havssulan med fågelinfluensa död – kommunjägaren fick rycka in

LÄS MER:Fågeln föll ner från himlen – misstänks vara sjuk

ANNONS