Bengt Nellgård och hans grupp har träffat ett 40-tal patienter hittills för att se hur hjärta, lungor, fysisk styrka och kognitiv förmåga påverkats ett halvår efter svår covid-19.
Bengt Nellgård och hans grupp har träffat ett 40-tal patienter hittills för att se hur hjärta, lungor, fysisk styrka och kognitiv förmåga påverkats ett halvår efter svår covid-19. Bild: Paul Björkman

Bengt forskar om corona: ”Orolig för de kognitiva funktionerna”

Många covid-patienter som blev så sjuka att de vårdats i respirator har sämre minne och förmåga att förstå information ett halvår efteråt. Det visar en studie som överläkare Bengt Nellgård jobbar med på Mölndals sjukhus.

ANNONS
|

Bengt Nellgård är överläkare på AnOpIva på Mölndals sjukhus. Just nu är han mitt i en studie där han undersöker hur covid-patienter som vårdats på intensivvårdsavdelningen (iva) på Mölndals sjukhus mår omkring ett halvår efteråt. Hittills har han träffat cirka 40 patienter som låg inne under pandemins första våg.

LÄS MER:Fler säger upp sig på Mölndals sjukhus efter ett år med corona: ”Man orkar inte”

Svårt att minnas

Den mest oväntade upptäckten hittills är att 42 procent av de forna patienterna visade sig ha svårare att minnas eller förstå information. Lika många hade sämre kraft i kroppen när de reste sig, gick eller testade styrkan i sina händer.

– Vi hoppas att den fysiska kraften kommer tillbaka med träning. Jag är mer orolig för de kognitiva funktionerna. Snittåldern bland patienterna på iva vid den första vågen var 60 år, säger Bengt Nellgård och menar att det är svårare för äldre än yngre att vända svårigheter med minne och andra kognitiva funktioner.

ANNONS

LÄS MER:Förnekarnas degiga hjärnor provocerar nog oss alla

Han är samtidigt noga med att det inte går att säga om problemen blir bestående. Och att det är viktigt att känna till vad som händer i hjärnan, oavsett.

– Folk kan minnesträna om de vet att de har en minnesdysfunktion. Bara att veta om det kan göra att man får bättre rehabilitering.

Om de kognitiva problemen beror på sjukdomen eller på syrebrist i samband med den vet inte Bengt Nellgård.

– Det är nog både och, säger han.

Samtidigt är Bengt Nellgård förvånad över hur få bestående symptom som hittats i lungorna, trots att flera patienter fått proppar där i samband med sjukdomen.

Snabbt förlopp

Under den första vågen tog Mölndals sjukhus emot 61 olika covid-patienter på iva. Snittåldern var 60 år och 75 procent av de som blivit så sjuka att de behövde intensivvård var män trots att lika många kvinnor som män blivit smittade. I våg två och tre lades totalt 92 patienter in, och snittåldern var fem år högre. Det har också gått att se en tydlig trend i sjukdomsförloppet. De första fem dagarna var milda, sedan brakade det loss.

– Från första snuvan till respiratorbehandling på iva tog det tio dagar nästan rakt upp och ned under första och andra vågen.

Bengt Nellgårds studie visar att högt blodtryck, diabetes och fetma är starka riskfaktorer.

– Framför allt övervikt är inte bra. Men vi hade också vissa yngre patienter som var helt friska.

LÄS MER:Inför midsommar: Störst spridning av coronaviruset bland unga

I september och oktober, efter en stunds semester, fortsätter studien. Då ska Bengt Nellgård träffa patienter från våg två och tre.

Fjärde våg

Samtidigt förbereder sig Bengt Nellgård på en fjärde pandemivåg, som redan rullat in i flera länder i Europa.

– Jag skulle bli väldigt glad men förvånad om det inte kommer en fjärde våg. Frågan är bara hur allvarlig den blir, säger han och gissar att den når Sverige i oktober eller november.

– Under sommaren brukar folk vara utomhus, inte träffas på arbetet och hålla mer avstånd. Men deltavarianten sprids snabbare, så den kan komma tidigare också.

LÄS MER:Mölndalsborna om lättade restriktionerna: ”Känns jätteskönt”

Nu trycker Bengt Nellgård hårt på vikten av att vaccinera sig för att undvika att fler blir allvarligt sjuka.

– Det är enormt viktigt att vi vaccinerar oss. Sjukdomsgraden minskar av två sprutor, säger han och påminner om vikten av att följa smittskydds rekommendationer och hålla avstånd också efter vaccinering.

– Det här är inte över. Att tro att man kan leva som vanligt tror jag straffar sig.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS