Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ideella föreningen Hela människan fick en större donation av kläder i våras.
Arkivbilder Bild: Catrin Hansson
Ideella föreningen Hela människan fick en större donation av kläder i våras. Arkivbilder Bild: Catrin Hansson

Besöksrekord mitt i pandemin: "Det finns ingen annanstans att ta vägen nu"

Högsta besökssiffran inträffade mitt i pandemin när 235 personer gästade den ideella föreningen i Kvarnbyn under en månad.
– Ju mer samhället stänger ner desto mer gäster får vi, säger Caroline Bergagård, föreningen Hela människan.

Besöksrekord konstaterades hos ideella föreningen Hela människan i juni månad – mitt under pandemin och innan sommarstängningen. Även i september gick gästantalet över 200 och landade på 209.

– Något har hänt som gör att det kommer fler. Jag tror att det är att vi haft öppet ett helt år nu och har byggt relationer till våra gäster, och det finns ingen annanstans att ta vägen nu när allt är stängt, säger Caroline Bergagård, verksamhetsansvarig Hela människan Mölndal.

Mölndals-Posten har sedan tidigare berättat om den kristna föreningen, som sedan drygt ett år funnits i Kaffekvarnen i Mölndal. Där personer som på olika sätt känner sig utestängda av samhället kan få matkassar, frukost och möjlighet till socialt umgänge i föreningens "vardagsrum".

Läs mer: Hela människans vardagsrum skänker lugn och ro

I oktober 2019 var besöksantalet 208. Därefter har siffran legat på omkring 170 gäster per månad fram till maj, då 198 personer gästade. I mitten av maj kom en donation som stack ut, en man lämnande in säckar med fina och hela kläder, märkeskläder.

– Det var damkläder, sidenklänningar och annat fint som bh:ar, kjolar och jackor. Det syns att den som haft kläderna var en människa som hade både bra smak och fin kvalitet på kläderna. Vi delade ut kläderna till våra gäster, och våra gäster pratar om det än idag, säger Caroline Bergagård.

Sedan föreningen startade upp klädinsamlingen i våras har inflödet av kläder bara ökat. Det är mest damkläder som lämnas in men två tredjedelar av gästerna är män.

– Våra gäster har en teori om varför och det är att män använder sina kläder tills de blir trasiga, medan kvinnor shoppar loss lite mer och att det finns mer damkläder.

Vad har ni störst behov av just nu?

– Skor till våra män här, och strumpor. Jag vet att när det blir kallare kommer jackor att efterfrågas.

Läs mer: Nytt avtal ska hjälpa missbrukare

Hela människan drivs av Svenska Kyrkan, Frälsningsarmén, Pingstkyrkan och Bifrostkyrkan. Nu handlar föreningsarbetet om att knyta kontakter med gäster och att söka bidrag och stöd – plus att hitta en långsiktig lokal. De har precis fått besked att de kan vara kvar i Frälsningsarméns lokaler fram till sommaren.

– Vi hoppas på en passande lokal som ligger centralt, eftersom det är rivningskontrakt på byggnaden vi befinner oss i. Nu under corona har det blivit tydligt, både i Mölndal och resten av landet, hur viktigt det med aktivt civilsamhälle som bär när landet befinner sig i kris, säger Caroline Bergagård.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.