Trollskogen, där bland annat den här figuren finns, har orsakat debatt under året. Foto: Arkivbild
Trollskogen, där bland annat den här figuren finns, har orsakat debatt under året. Foto: Arkivbild Bild: Elvira Linderot

Beslutet står fast: Trollskogen i Livered ska rivas

Politikerna vill inte göra något undantag för att rädda Trollskogen i Livered.
– Vi måste ha ordning på saker och ting i kommunen, säger Kajsa Hamnén (M).

ANNONS

Frågan om Trollskogen och Tomtelandet i Livered har väckt stor debatt de senaste månaderna. En del tycker att det ser skräpigt ut – andra att det är ett fint utflyktsmål för barn och familjer.

– Man ska ha respekt för att det finns olika uppfattningar om området. Det är ingen lätt fråga, men det blir lite enklare när man tänker vem som har rätt att använda någon annans mark, säger Kajsa Hamnén (M), som är ordförande i lokalstrategiska utskottet.

Från början var ärendet ingen politisk fråga. Efter att Mölndals stad fått in olika synpunkter om Trollskogen såg fastighetsavdelningen och tekniska förvaltningen över frågan.

Beslutet blev att Trollskogen måste rivas. Det beror bland annat på att området, i kommunens översiktsplan, pekas ut som värdefullt för natur- kultur och friluftsliv.

LÄS MER:Trollskogen står kvar – trots kommunens beslut om rivning

Politikerna har sagt sitt

Sedan dess har Lars Brandin, grundaren till Trollskogen, vänt sig till politikerna och på olika sätt försökt rädda området. Det har också lämnats in en namninsamling för att bevara utsmyckningen.

Sverigedemokraterna nappade på Brandins vädjan och lade ett så kallat initiativärende till kommunstyrelsen. Där yrkar Fredrik Mellbin (SD) på att: ”den tillåtna markanvändningen i området känt som Trollskogen längs med Livereds Kulturstig ses över för att tillåta den nuvarande utsmyckningen”

LÄS MER:SD-toppen vill ta strid för Trollskogen: ”Bör behandlas politiskt”

Nu har fastighetsavdelningen svarat på ärendet, och på måndagen var frågan uppe hos politikerna i lokalstrategiska utskottet.

Beskedet är att det är tjänstemännens beslut som ska gälla.

– Svaret är att det ligger inom tjänstemannaområdet. Det är generellt så att man inte får använda kommunens mark utan att ha lov till det. Sen kan man tycka att det här är ett bra initiativ och att det skulle vara en förmildrande omständighet, men så fungerar inte lagen, säger Kajsa Hamnén (M).

Inget undantag

Frågan ska vidare till kommunstyrelsen som fattar det formella beslutet, men som det ser ut just nu måste Lars Brandin alltså ta ner sina tomtar och troll.

Kunde inte kommunen ha gjort ett undantag här?

– Jag har full förståelse att många blir ledsna och tycker att kommunen är fyrkantig, men vi kan inte göra såna avsteg. Vi måste ha ordning på saker och ting i kommunen och behandla alla lika.

LÄS MER:Johnnys utmaning: Cykla till och bada i Mölndals alla sjöar – på samma dag

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

ANNONS